Čović Lagumdžija

Lagumdžija stiže u Mostar, nove vlade u HNŽ i SBŽ za sedam dana

covic
VL FOTO
02.09.2011.
u 09:47

Čović optimističan oko napretka, Dodik ne da mjesto šefa diplomacije, Ljubić misli da je moguć dogovor o premijeru

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jučer je u sklopu priprema sastanka u ponedjeljak u Mostaru razgovarao s čelnikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom kazavši kako očekuje da će lider ove stranke sudjelovati na ovome prvom zajedničkom okupljanju nakon godinu dana.

Jednogodišnja stanka

- U posljednjih godinu dana nismo zajedno sjeli na ovoj razini i mislim da je to po sebi uspjeh. Važno je uspostaviti komunikaciju kako bismo bili u stanju uspostaviti vlast, rješavati probleme građana i konačno deblokirati put prema euroatlantskim integracijama, rekao je Čović nakon susreta. Prema njegovim riječima, razgovor je protekao u dobrom ozračju te je dodao da bi predstavljalo uspjeh ako se u ponedjeljak na sličan način bude otvorio dugoročniji dijalog. 
Čović je pritom odbio otkriti druge pojedinosti susreta vezanog uz organizaciju susreta. Međutim, otkrio je da bi do kraja sljedećeg tjedna konačno trebao biti proveden dogovor o dvjema županijama, prije svega o središnjoj Bosni. 
Istodobno, vezano uz sastanak u ponedjeljak predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić je izrazio uvjerenost da će na međustranačkom sastanku biti učinjen korak naprijed u deblokadi procesa uspostavljanja izvršne vlasti u BiH. - Mislim da bi bilo dobro i da je čak moguće da se na tom sastanku dogovore načela uspostavljanja izvršne vlasti i da se utvrde sudionici parlamentarne većine, rekao je Ljubić. Dodao je da nije slučajno što su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i on na sastanak u Mostaru pozvali predstavnike stranaka koje čine kolegij dva doma Parlamentarne skupštine BiH, jer su te stranke dobile povjerenje glasača na izborima i jer to vodi uspostavljanju funkcionalne vlasti na razine BiH. - Mislim da je u ponedjeljak moguće razgovarati o mandataru koji bi, naravno, bio prihvatljiv za parlamentarnu većinu, rekao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, budući predsjedatelj treba biti Hrvat, kojeg će, na osnovi dogovora dva HDZ-a, predložiti HDZ BiH.

Dodikovo stajalište

I predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik misli jednako tako. On je potvrdio da će se odazvati pozivu na zajednički sastanak kazavši da će inzistirati da srpskoj strani pripadne mjesto šefa diplomacije, a vodećim hrvatskim strankama mjesto predsjedatelja Vijeća ministara.

- Mjesto predsjedatelja Vijeća ministara pripada Hrvatima. Tu prije svega mislim na autentične političke predstavnike iz dva HDZ-a, rekao je Dodik. Pri tome je objasnio kako srpske strana inzistira na mjestu šefa diplomacije i još tri resora, dok bi bošnjačkim strankama pripale tri ministarske pozicije.

Komentara 3

CI
cinbenik
18:00 02.09.2011.

Necee valjda Zlatko Polatformas,napokon razgovarati sa \"pravim Hrvatom\".Tko li je popustio,verovatno ce razgovarati o granicama treceg entiteta i gdje ce biti stoni grad tog entiteta sto je trijumf Covica i HDZea.Tko ce biti kriv za kasnjenje uspostave vlasti,a tako i procesa pristupa EU,sigurno platformasi,i sada ce nadoknaditi stetu BiH gradjanima.E Zlatko Zlatko pa sto odmah nisi razgovarao sa \"pravim Hrvatima\" i sve bi bilo rijeseno odmah poslije izbora,a ne ovako.Zna se,idemo dalje,kud Ivo tud i Covic i to u petoj brzini..............

BR
Bralo
18:47 02.09.2011.

Cinbenik, jesi jadan i zatucan. Budimir je castan general HVO-a inema nikakvih lopovluka i afera iza sebe i u ratu je pokazao koliko je Hrvat, a sta je ono radio prijeratni Jugosloven i poslijeratni \"pravi Hrvat\" Covic u ratu i poslije rata??? I vidio je u kakva g*** je Covic i company ugurala bh Hrvate pa nece sa njima, jeli ti to toliko cudno. Koliko god uradi za Hrvate bice to puno vise nego \"pravi Hrvat Covic\" je uradio,ako je ista uradio...

Avatar servo_volan
servo_volan
00:47 03.09.2011.

Ne branim gos. prof.i dr. DRAGANA ČOVIĆA ali ti BRALO pojima nemaš u kojem svjetu ti živiš pa Čović je za razliku od tvog generala Gospodin to što ga nevoli bošnjački politički vrh to je njihov problem.Vidim da se drži dobro i sva montiranja če pasti u vodu vrlo brzo jer je međunarodna zaigrala na posljednjeg aduta u BIH a to je kao zlaja još nešto tvoj general je moj dragi bralo branio JNA PRIJE RATA i pod činom zastavnika-Koliko znam tu se ne napreduje u onoj JNA ali zato mu je HRVATSKI narod dao nagradu da bi ga poslije izdao to je njegovo pravo ali sve če to biti nasplaćno jadan je ćovjek koji pred svoj hrvatski puk nesmije stati već pred šaćicu Hrvata a i oni su gori od njega vidiš njemu nitko ne umanuje zasluge osim tak.predsjednika FBIH jer ja i 90%Hrvata nismo mu dali pravo da vlada a Gos. Čoviću jesmo i to zapamti i ti i svi koji tebe podržavaju u tvom bolesnom snu probudi se dečko biće ti lsakše HDZ BIH I HDZ 1990 moraju biti dio vlasti na svim rzinama a ako tako ne bude dočiće novi izbori gdje će HDZ-ovi odnjeti nadmoćnu pobjedu pa će sve napraviti da ispepaju te tvoje drage platformaše aj vozdra

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?