Zaštita naslijeđa BiH

Započela digitalizacija originala romana "Na Drini ćuprija" Ive Andrića

17.12.2015.
u 07:15

S Andrićem se krenulo jer se 2016. navršava 55 godina od osnivanja ovog muzeja i 55 godina od kada je Andrić dobio Nobelovu nagradu

Fondacija za zaštitu povijesnog naslijeđa u BiH uz pomoć najsuvremenije opreme za digitalizaciju nastoji digitalizirati zbirke svih kulturnih organizacija koje žele sačuvati kulturno naslijeđe BiH na ovaj način.

Najnoviji projekt je digitalizacija originalnog rukopisa romana Ive Andrića "Na Drini ćuprija", koji je započet jučer. O vremenu koje je potrebno za digitalizaciju izvršni ravnatelj Fondacije za zaštitu povijesnog naslijeđa u BiH Christopher Bennett je kazao:

"To je dugotrajan proces jer su u pitanju stari dokumenti i moramo jako pažljivo raditi s njima. Moj kolega Jim Marshall i ja ćemo raditi četiri sata dnevno svaki dan da bismo to završili. U drugim državama na tome rade već 15 godina i veliki dio arhive je digitaliziran."

Na pitanje zašto su započeli baš s romanom "Na Drini ćuprija", Šejla Šehabović, ravnateljica Muzeja književnosti i kazališne umjetnosti BiH, rekla je: "Muzej književnosti i kazališne umjetnosti BiH je idealan za digitalizaciju i najvažniji izlošci su rukopisi koje imamo. U sljedećoj godini se navršava 55 godina od osnivanja ovog muzeja i 55 godina od kada je Andrić dobio Nobelovu nagradu. On je jedan od pisaca koji je konzultiran da se otvori ovaj muzej. Jedan od najvažnijih izložaka je bio original romana 'Na Drini ćuprija'. Imamo i pero s kojim je pisan roman i Andrićeve bilješke koje je pisao ćirilicom i latinicom".

Navodi da je važna digitalizacija zato što će se raditi obnova stalnog postava i svih njihovih najvažnijih eksponata, a to će uspjeti, kaže, zahvaljujući vladi Norveške. "Oni pokušavaju oteti eksponate zaboravu", ističe ona.

Ova fondacija je stvorena da se očuva i promovira kulturni identitet svih naroda i etničkih i religijskih skupina iz regije te da se omogući povezivanje s lokalnim, regionalnim i međunarodnim obrazovnim, istraživačkim i kreativnim središtima.

"To se radi svugdje u svijetu i to je standard, ključ za budućnost jer možemo zaštititi sve. Šteta što nismo ranije počeli", rekao je Bennett.*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?