Mediteran film festival

Za festivalske nagrade natječu se filmovi iz RH, Italije, Francuske, Španjolske, Izraela...

mff 2021
30.07.2021.
u 13:30

U natjecateljskom programu 22. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, natjecat će se dvadeset naslova - deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca, stoji u priopćenju organizatora 22. izdanja širokobriješke smotre mediteranskog dokumentarnog filma.

Na ovogodišnji festival, što će se održati od 25. do 28. kolovoza u Širokom Brijegu, prijavilo se rekordnih 300 filmskih uradaka, od kojih će neki svjetsku premijeru imati upravo na širokobriješkom platnu, dok će u programu biti prikazani i filmovi koji su već nagrađeni na velikim filmskim festivalima.

''Filmove koje smo dobili na razmatranje prvenstveno odlikuje tematska raznolikost i koncentracijska zaokruženost. Nije, kao što bi se na prvi mah moglo pomisliti, u prvi plan izbila korona kao protagonist i njezina pošast, dapače, ponuđeno je samo nekoliko uradaka koji su se na manje-više brzinski i nemušti način dotakli ove boleštine i ništa više'', ističe festivalski selektor Zdravko Mustać.

Navodi kako su se uglavnom fokusirali na morske motive, socijalna previranja u svojim društvima, te obiteljske tegobe kroz autobiografske vizure i dodaje: ''Uz to, pratili smo i izbjeglice, ratne traume, nudi nam se i gomila filmova koji se referiraju na blisku ili daljnju prošlost u vidu arhivskih snimaka ili fotografija, te dugačkih ispovijesti koje se prečesto suprotstavljaju sadašnjem trenutku.''

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu, Grand Prix festivala i Best Short za najbolji kratki film. Treću nagradu svojim glasovima dodjeljuje publika festivala. Dvadeset filmova iz Hrvatske, Španjolske, Grčke, Francuske, Italije, Maroka, Libanona, Izraela i Crne Gore (nekoliko filmova rađeno je u koprodukciji zemalja izvan Mediterana) natječu se za nagrade i priznanja žirija, ali i publike. No, MFF-a 2021. imat će zanimljiv i popratni filmski program.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?