Darko Dodig Dodo

Unuk osnivača i prvog predsjednika RŠK Velež snima film o Zrinjskom

29.07.2021.
u 13:45

Poznati mostarski producent i društveni kroničar Darko Dodig Dodo odlučio je svoju ljubav prema nogometu i sportu uopće pretočiti u dokumentarni film o Hrvatskom športskom klubu Zrinjski iz Mostara. Nogomet voli od malih nogu, a poveznica s najvažnijom sporednom stvari na svijetu dvojica su nogometaša - njegov sugrađanin Blaž Baka Slišković i legendarni Argentinac Mario Kempes.

Klub, tim, navijači

Na pitanje zašto snima film o Zrinjskom, Dodo za Večernji list veli:

- Filmskom pričom o Zrinjskom i o njegovim titulama prvaka sačuvat ćemo povijest. Prisjetit ćemo se eksplozije emocija nakon velikih pobjeda u domaćem prvenstvu i međunarodnoj sceni, napetosti u zajedništvu iščekivanja rezultata, kluba, tima, navijača, sve to ćemo s nogometnih terena prenijeti na filmsko platno – govori Dodig, koji se nada da će film utjecati i na razvoj nogometa, ali i sporta u cjelini.

U cijeloj ovoj priči zanimljivo je da je Darko Dodig unuk Anđelka Vlahe, jednog od osnivača i prvog predsjednika Radničkog športskog kluba Velež Mostar.

- Anđelko Vlaho otac je moje majke Branke Ivanke Vlaho, udane Dodig. Njegov brat Mirko i on imali su radnju precizne mehanike s početka XX. stoljeća u Mostaru, što bi značilo, gledajući s današnjeg tehnološkog razvoja, da su bili “računalni programeri”.

U filmu će “zaigrati” pojedinci s povijesnog utemeljenja 1905. godine. Zrinjski je osnovan u prostorijama Kulturnog društva “Hrvoje” u Mostaru, gdje je hrvatska mladež, na čelu s profesorom Kuštrebom, osnovala Đački športski klub, koji poslije, 1912. godine, prerasta u Gimnazijalni nogometni klub Zrinjski. Također, redat će se kadrovi ljudi koji su organizirali obnoviteljsku skupštinu u Međugorju s početka devedesetih godina. Naime, nakon 47 godina komunističke zabrane, svečano je 1992. u Međugorju formiranjem Inicijativnog odbora za pripremu obnoviteljske skupštine obnovljen i počeo s radom Hrvatski športski klub Zrinjski Mostar. Klub čije se ime pola stoljeća nije smjelo ni spomenuti, pod prijetnjom zatvora. Planirano je da snimanje filma traje dva do tri mjeseca.

Film o Veležu

- Vjerujem kako ćemo snimiti dovoljno materijala za uobičajenu dužinu dokumentarnog filma od 45 do 50 minuta. Već sad mogu obećati da će ovaj film imati spektakularan ulazak, filmskim rječnikom rečeno, “prvu sliku” u film, koja će gledatelje zalijepiti za stolice – poručuje Dodig. Na pitanje planira li možda nekada snimiti i dokumentarni film o Veležu, Dodo u svome stilu odgovara da će “rado snimiti film o RŠK Velež kada bude osvojio šest titula prvaka”. A za kraj razgovora za Vecernji.ba poručuje: - Zahvaljujem na vašem zanimanju, a plemićima želim puno uspjeha na terenu i da se osjete slobodnima u tranziciji iz obrane u napad kako bi bez treme meni “prepustili vođenje lopte” ispred kamere.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije