knjiga Mire Naletilića

U leksikonu potražite sve o 7. umjetnosti

13.04.2018.
u 11:23

U prostorijama širokobriješkog Ogranka Matice hrvatske posljednjih tjedana vlada neobično živo ozračje. Odlučili smo provjeriti o čemu je riječ i doznali kako su u tijeku posljednje pripreme za predstavljanje leksikona sedme umjetnosti pod naslovom “101 filmska ikona”. Riječ je o novom književnom uratku nastavnika hrvatskoga jezika i izvršnog urednika lista “Cvitak” Mire Naletilića.

Nostalgični podsjetnik

- Moj književni prvijenac “101 junak moga djetinjstva”, objavljen u vlastitoj nakladi prije dvije i pol godine, bio je nostalgični podsjetnik na sve drage književne, animirane ili stripovske likove s kojima su odrastale generacije djece. Na stotine mladih čitatelja, ali i njihovih roditelja tad se prisjetilo prvih svojih ideal-junaka koji su u prvom licu opisivali sebe i svoje zgode i nezgode - rekao je Naletilić. Na sebi svojstven način, Naletilić se uhvatio ukoštac s novim izazovom i u povodu jubilarne, 90. dodjele filmske nagrade Oscar odlučio načiniti iscrpan vodič kroz povijest 7. umjetnosti. Temeljito proučivši okruglih devedeset godina postojanja zvučnog filma, na nostalgično-zabavan način predstavio nam je najomiljenije filmske zvijezde svih vremena kao bića divljenja vrijedna, unatoč svim nedostacima. - Sve što ste htjeli znati o svijetu sedme umjetnosti, doznat ćete u knjizi u kojoj svaka opisana filmska ikona ima mane prvih nam susjeda, ali i vrline besmrtnika - navela je magistrica likovne umjetnosti Marijana Pažin Ivešić koja se, pomoću najnadarenijih učenika širokobriješke Gimnazije fra Dominika Mandića te samoga autora knjige, pobrinula za sjajne popratne ilustracije. U recenziji je Pažin Ivešić izrazila iznimno pohvalno mišljenje o tom filmskom leksikonu, kao i predsjednik Udruge filmskih djelatnika BiH dr. sc. Ivo Čolak koji je svojedobno uređivao i vodio emisiju “Samo film” na Radiopostaji Široki Brijeg.

Predstavljanje...

I djeca i odrasli tu će pronaći junake s velikoga platna uz koje su odrastali i gradili svoj filmski ukus - od Charlieja Chaplina i Marilyn Monroe, preko Jamesa Deana i Roberta De Nira, pa sve do Brada Pitta i Angeline Jolie. - Koliko god je dječak Miro svu svoju opčinjenost stripovima, crtićima i dječjom književnošću uspio pretočiti u književni prvijenac “101 junak moga djetinjstva”, toliko je tinejdžer, mladić i ozbiljan muškarac Miro zadržao istu strast prema literaturi i celuloidnim uracima u novoj knjizi. Leksikon sedme umjetnosti bit će predstavljen u srijedu, 18. travnja, u širokobriješkom kinu Borak.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije