U Sveučilišnoj galeriji u Rodoču otvorena izložba “Autići | Carlings”

Tomić: Sretan sam što umjetnost ne zamire u teškim vremenima

03.10.2022.
u 18:32

U Sveučilišnoj galeriji u Rodoču u četvrtak je otvorena izložba “Autići | Carlings, 2012. - 2022.” akademskog umjetnika Josipa Ivanovića. Umjetnik Josip Ivanović publici se predstavlja djelima nastalim u razdoblju od 2012. do 2022. godine, a riječ je o slikama rađenim tehnikom akrila na platnu, grafikama i drvenim skulpturama autića, kao i njihovim 3D printevima, piše Večernji list BiH. 

Desetogodišnji presjek

- Izložba pokazuje desetogodišnji presjek moga istraživanja na temu automobila, našega života, putovanja, prometnih gužvi i slično. Čitav je proces kompliciran, nekada mogu naslikati sliku u dva dana, a nekada djelo stoji dva mjeseca. Tražim vrijeme i inspiraciju, pokušavam shvatiti kako se ono može sklopiti. Kreativnost je radoznalost i u nekom trenutku vas povede, onda to razvijate i na neki se način igrate - izjavio je Ivanović.

U ciklusu “Autići” Ivanović se bavi dinamikom urbanog krajolika, ali odaje i svojevrsni homage. - Recimo i da je ova tema homage dječacima u svima nama, to je veseli homage, ali taj homage ima i svoj opozit u onom najmračnijem - od zagađenja do nekih drugih negativnosti što nas same uništava - zaključio je akademski umjetnik Ivanović.

Otvaranju izložbe nazočio je i rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić koji je utvrdio da će umjetnički prikaz autića zasigurno privući veliku pozornost publike.

- Danas izlaže Josip Ivanović, dubrovački majstor i mislim da ćemo svjedočiti jednom sjajnom kulturnom događaju u Mostaru i na Sveučilištu. Izložba je jedna u nizu gdje se provodi strateška politika SUM-a, a to je da je umjetnost jedna od vrlo važnih strateških grana razvoja Sveučilišta jer smatramo da i kroz umjetnost možemo afirmirati druge vrijednosti našeg sveučilišta - kazao je rektor Tomić.

Rektor je još jednom istaknuo zadovoljstvo dosadašnjim radom Sveučilišne galerije, kao i pohvalama kojima su mnoga velika umjetnička imena pohvalila njezin rad. - Vrlo brzo došli smo na ovu razinu, podosta zahvaljujući Marinu Ivanoviću. Sretan sam što umjetnost ne zamire u teškim vremenima. Imao sam priliku kao dekan Filozofskog fakulteta ugostiti visokopozicioniranog vatikanskog dužnosnika koji mi je rekao da se treba ulagati u umjetnost jer je to najbolji način da se afirmiraju brojčano male nacije. Time se i vodimo u našoj podršci umjetnosti - poručio je rektor SUM-a.

Kustos izložbe Milan Bešlić kazao je kako se radi o izložbi koja energetskim nabojima pulsira u svim smjerovima vladajući prostorom te kako je autor metaforu autića u sva tri diskursa uzvisio u likovne činjenice koje s radošću i poštovanjem prepušta svima nama na čitanje.

Akademski umjetnik Josip Ivanović rođen je 1961. godine u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnost 1988. godine. Nakon toga preselio se u Dubrovnik gdje je, s francuskim restauratorima i klesarima, radio na više projekata obnove spomeničke baštine u dubrovačkoj povijesnoj jezgri. U svojoj karijeri, koja traje više od tri desetljeća, imao je više od 50 izložbi, a o njegovu životu i radu snimljeno je nekoliko radijskih i televizijskih emisija.

Plaketa Biškupiću

Prije same izložbe rektor SUM-a prof. dr. sc. Zoran Tomić uručio je Plaketu za izniman doprinos razvoju Sveučilišta u Mostaru gospodinu Boži Biškupiću, bivšem ministru kulture u Vladi Republike Hrvatske.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije