Grad na Bregavi - muzej pod vedrim nebom

Stolac se može dičiti kulturom i turizmom

03.10.2022.
u 21:13

U povodu obilježavanja Svjetskog dana turizma u Stocu je nedavno održana konferencija “Upoznaj Stolac - doživi muzej pod vedrim nebom”. Cilj ove konferencije bio je predstaviti bogato kulturno nasljeđe i turistički potencijal Grada Stoca i regije, s posebnim naglaskom na kulturnu baštinu i stećke - kulturno blago iz srednjeg vijeka koje je pod zaštitom UNESCO-a, ali i ostale kulturne znamenitosti.

Projekt Pronacul

BiH je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama, turističkim sadržajima te predstavlja raskrižje mnogih civilizacija i kultura. Kultura i turizam oduvijek su bili usko povezani. Era globalizacije, digitalizacije, masovno dostupnih informacija i turističkog sadržaja dovela je do toga da se suvremeni turisti sve više fokusiraju upravo na kulturni identitet podneblja koje posjećuju, navode organizatori. Svjesni sve zahtjevnijih potreba i interesa turista, partnerske organizacije iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Grčke i Italije udružile su se u cilju promocije i valorizacije kulturnog nasljeđa, a tako je nastao projekt “PRONACUL”. Riječ je o međunarodnom projektu koji radi na promociji i unaprjeđenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, u svrhu razvoja održivog turizma i transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije. Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje iz Slovenije, a udruga LINK kao jedan od partnera u svojim se aktivnostima fokusirala na unaprjeđenje i promociju dvaju lokaliteta kulturne baštine u Hercegovini - UNESCO zaštićene nekropole stećaka - Radimlja Stolac i Dugo Polje, Jablanica, gdje su u prethodnom razdoblju provedene aktivnosti jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta i unaprjeđenja sadržaja na nekropoli te promocije turističke ponude. Konferencija “Upoznaj Stolac - Doživi muzej pod vedrim nebom” počela je posjetom nekropoli stećaka Radimlja u kojoj je postavljena multifunkcionalna pametna ploča koja će služiti za pristup različitim digitalnim alatima, međunarodnim platformama te općenito za edukativne događaje, prezentaciju i promociju turističkog potencijala.

Upoznajte Stolac

Ovom prilikom službeno je predstavljena i aplikacija “Upoznajte Stolac” preko koje posjetitelji mogu na jednom mjestu dobiti sve informacije o povijesnom značaju regije. Nekropola Radimlja je, osim pametne ploče, uređena dodatnim mobilijarom, opremom za videonadzor, za dječji park i drugim sadržajima, navode iz Grada Stoca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije