imao je 33 godine

Šok u obitelji: Iznenada umro omiljeni redatelj Igor Vuk Torbica

18.06.2020.
u 07:33

Omiljeni redatelj Igor Vuk Torbica tragično je preminuo u 33. godini života, potvrdila je obitelj u izjavi za srpske medije. Bio je jedan od najboljih mladih redatelja u regiji, a često je boravio i radio u Hrvatskoj. Ovih je dana trebao raditi predstavu u Zagrebačkom kazalištu mladih, u kojem su večeras svi u šoku zbog tragične vijesti. Prema prvim informacijama, umro je u Rovinju.

 

"Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, kazališni redatelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živio i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim kazalištima širom regije. U gradu koji je volio i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju“, navodi se u priopćenju obitelji i prijatelja redatelja koje je prenio RTS.

Igor Vuk Torbica rođen je u Drvaru 1987. godine. 2013. godine završio je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu.

Već je na trećoj godini studija režirao je uspješnu predstavu "Pokojnik", za koju je dobio nagradu Hugo Klein te se predstava uskoro počela redovno igrati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Režirao je i “Carstvo mraka” Lava Tolstoja (Narodno pozorište u Beogradu), "Razbijeni vrč" Heinricha von Kleista (Jugoslovensko dramsko pozorište), Moliereovog "Don Juana" (Narodno pozorište Toša Jovanović iz Zrenjanina) i "Mizantropa" (HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci), "Hinkemanna" Ernsta Tolera (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb), "Priče iz Bečke šume" Edena von Horvata (Gradsko dramsko kazalište Gavella)...

Veliki uspjeh i početak regionalne karijere postigao je upravo uspješnom režijom predstave Hinkemann u Zagrebačkom kazalištu mladih. Hinkeman je postala jedna od najnagrađivanijih predstava u povijesti hrvatskog kazališta, pa je tako na festivalu Bez prevoda u Užicu 2016. godine predstava proglašena najboljom predstavom festivala, a Torbica je dobio nagradu Ardalion za najbolju režiju. Najboljom predstavom je proglašena i na 31. festivalu Gavelline večeri, a Torbica opet osvaja Nagradu za režiju. Hinkemann dobiva i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini, a na 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dobiva čak četiri nagrade žirija. Predstava je još uvijek na repertoaru ZKM-a, te je snažno obilježila hrvatsko kazalište.

 

U ZKM-u su zbog smrti kolege i prijatelja otkazali večerašnju izvedbu predstave "Eichmann u Jeruzalemu".

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije