“Gastarbajterski Božić” na Potkosi

Sentimenti prošlosti
 i sadašnjosti ‘okupirali’ publiku

17.06.2017.
u 10:00

Pitka, dosjetkama bogata, dramaturški razigrana, glumački uvjerljiva…, bio bi najkraći opis čapljinske izvedbe predstave “Gastarbajterski Božić”. Predstava je izvedena u amfiteatru galerije “Vjeko Božo Jaraka” u Potkosi, čapljinskom seocetu uz prometnicu Čapljina – Stolac. Međutim, iako je od Čapljine do Potkose kojih desetak kilometara, gostovanje Glumačke družine “Histrion”, dovelo je u Potkosu više znatiželjnika i nekoliko stotina više, nego što je organizator očekivao, pa se i doslovce tražio stolac više.

Uspjehu čapljinske izvedbe svakako su doprinijeli njezina aktualnost te bliskost teme običnom smrtniku. Mada zvuči nestvarno, da je predstava koja je imala premijeru prije skoro trideset godina, 1988., aktualna, za dolinu Neretve u kojoj je osnova djelatnost poljoprivreda, ona je aktualnija nego u vrijeme prvih izvedbi, pod nešto drugačijim nazivom “Božićna bajka”. Zgode i nezgode iz gastarbajterskog života svima su manje-više znana priča, u pravilu mamac za publiku, a njihovoj aktualnosti svježinu daje najnoviji gastarbajterski val. S druge strane temu praznine u blagdansko vrijeme manje–više svi su osjetili bilo da su radili, učili ili studirali ili nekim drugim povodom izbivali iz sredine na koju su navikli. Kada se zanimljivom, a eto, i aktualnom uratku tekstopisca Mate Matišića dodaju uvjerljive glumačke izvedbe Ankice Dobrić i Joška Ševe, onda su za uspješnu predstavu i ugodnu večer, na broju svi argumenti. Tako i bi. U najkraćem, radnja predstave se događa na Badnju večer u praznom trgovačkom centru, u kojem su prisutni samo spremačica – Marija, naravno koja čisti, te noćni čuvar – Jozo; također na radnoj dužnosti, oboje hrvatski gastarbajteri. Nakon uvodnih sekvenci na njemačkom, vrlo brzo prelaze na maternji i onda slijedi priča s “hapy endom”, dvoje zrelih ljudi – muškarca i žene. Umjesto praznične pustoši slijedi kopernikanski obrat, koji se zove ljubav. Bez velike filozofije, bez velikog umovanja, jednostavno, pitko, mudro, prihvatljivo, na kraju su njih oboje publici postali dragi, a kako i ne bi kad su doživjeli personifikaciju svoga ja.

Dodatnu dozu emocija “Gastarbajterskom Božiću” na Potkosi, za koju nismo znali, donijeli su hercegovački korijeni Ankice Dobrić. Naime, njezina majka je iz Hutova, nekada važne postaje na uskotračnoj pruzi Gabela – Dubrovnik. U publici se tako našla i glumičina rodbina, gospođa Vinka Soče, bliskoj rođaki, ponijela je buket cvijeća, par gastajbartera iz Švedske na predstavu je došao iz Hutova. Sve skupa doprinijelo je da će i Ankici Dobrić, napola Hercegovki, čapljinska izvedba ostati u sjećanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?