Promocija knjige

"Pruge koje su život značile"

11.12.2015.
u 07:00

Riječ je o knjizi koja obuhvaća vrijeme i područje uskotračne pruge od Čapljine do Dubrovnika, pa do Zelenike u Crnoj Gori

"Na 370 kilometara trase jedino je ostala jedna lokomotiva u Trebinju" - riječi su autora knjige "Pruge koje su život značile" Stanislava Vukorepe, a koje najbolje opisuju stanje nakon ukidanja uskotračne pruge u jugoistočnoj Hercegovini.

Nakon Ravnoga, Vukorepova knjiga predstavljena je i u Mostaru. Uz autora o knjizi su govorili profesori i dekani Sveučilišta u Mostaru Ivan Lovrić i Milenko Obad. Tom je prigodom istaknuto kako je knjiga vrijedan dokument o jednom prošlom vremenu u kojem je narod južne Hercegovine, ali i izvan tih okvira, gospodski živio.

Sa željeznicom u Europu

- Ustvari, riječ je o knjizi koja obuhvaća vrijeme i područje uskotračne pruge od Čapljine do Dubrovnika, pa do Zelenike i Podgorice u Crnoj Gori, a koju je izgradila Austro-Ugarska Monarhija. Govori o tome što je danas ostalo od te željeznice s kojom smo ušli u Europu 1901., a izašli iz nje 1976. godine kada je ukinuta – kazao je Vukorep, koji je materijal o knjizi skupljao godinama. Knjiga ima 570 stranica a ilustrirana je sa 75 fotografija.

Na predstavljanju je istaknuto kako je iza te pruge ostala velika spomenička baština, a prije svega od željeznice koja je služila u pet prošlih država.

"Kada je donesena odluka da se pruga ukine 1976. godine s obrazloženjem da je nerentabilna, očito je bilo da se radilo o političkoj odluci'', kazao je Vukorep. Na ovoj pruzi je (između ostalih) prometovao i lokalni vlak Čapljina - Hutovo - Čapljina. Taj vlak je imao nadimak Boko po tada vrlo čestom muškom imenu u istočnoj Hercegovini.

Vukorepu je ovo sedma objavljena knjiga, a već je u pisanju i nova, osma. Riječe je o knjizi "Svadbeni običaji Hercegovine".

Film o vlakovima

Na promociji knjige prikazan je film o vlakovima koji su prometovali uskotračnom prugom, od Mostara preko Čapljine do Trebinja i Nikšića, odnosno Dubrovnika i Herceg Novog.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?