Galerija 'Aluminij'

Prostor i vrijeme - Musa i Davidenko

BiH,15.12.2015.Mostar,Galerija AL, Zajednička izložba splitskoga slikarskog dvojca, Andree Musa i Vladimira Maria Davidenka Photo:Stojan Lasic
17.12.2015.
u 07:15

Ovom izložbom Galerija je na dostojan način zaključila 2015. godinu. Izložbu nazvanu 'Poveznice prostora i vremena' ovog dvojca, koji iza sebe ima niz izložbi, možete pogledati do 7. siječnja 2016. godine

Izložbom slikarskog dvojca Andree Muse i Vladimira Marija Davidenka Galerija 'Aluminij' na dostojan je način zaključila uspješnu 2015. godinu, koja je cijela bila u znaku 15. rođendana ove renomirane mostarske kulturne ustanove. Izložba nazvana 'Poveznice prostora i vremena' međusobno je prožela dva postava, u kontrastnom - dualnom obliku, u oba galerijska izložbena salona.

U znaku 15. rođendana

- Svatko na svoj način, bavimo se tematikom prostora, vremena, putovanja, trajanja i promjene. Prostor i vrijeme određuju naše osobne povijesti, između ostaloga, i krajolikom i arhitekturom - kazala je Musa. Davidenko dodaje kako oboje nastoje seciranjem ljudske prirode, prikazivanjem jaza između ljudske potrošnosti i neuništivosti vremena, traumi ljudskoga trošenja, odgovoriti promjenom, pokretom, svojom interakcijom sa svijetom. U osvrtu na Davidenkove radove, likovni kritičar Saša Bilić ističe kako izlaze iz formata, odnosno čine se većima od onoga što svjedoči metar. - Ne samo zbog dubine i slojevitosti, nego i zbog toga što tu nema klasične kompozicije ni jasnoga znamena koji bi uokvirio maštu. Davidenko apstrahira apstrakciju kako bi se vratio u konkretnost, u egzistencijalno, u neko gnijezdo, iako zna kako je to gnijezdo vjerojatno fikcija, ali na koncu apstrakcija, u čemu i leži tajna paradoksa - zapisao je Bilić.Rukovoditelj Galerije 'Aluminij' Darko Juka osvrnuo se na 2015. godinu ocijenivši je iznimno uspješnom i posjećenom.

- Ostvarili smo čak 11 izložbi, između kojih svakako na poseban način treba izdvojiti onu 15./25. Viribus Unitis, predstavili smo u našim salonima tri knjige, te premašili svoj rekord ugostivši više od 4000 posjetitelja.

Uspješna godina

To je, za grad poput Mostara, broj vrijedan divljenja i zato me raduje što, na tragu ove izvrsnosti, 2015. godinu zaključujemo izložbom dvojca koji iza sebe bilježi niz samostalnih i skupnih izložbi, od Kanade do Japana, koji ima svjetski renome i čija su djela sastavnice mnoštva privatnih i javnih kolekcija i fundusa diljem kontinenta, pa i šire.

Likovna je ovo priča zbog koje i naša galerija i naš grad večeras, uživajući, dišu punim plućima - kazao je Juka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?