Monografija autora Mirka Cigića

Povijest Dobrkovića kroz fotografije, tekstove, zanimljive brojke i statistike

Bljesak.info
20.08.2017.
u 10:00

Monografija “Dobrkovići kroz vrijeme” autora Mirka Cigića predstavljena je u petak u prepunoj dvorani širokobriješkog kina Borak. Monografiju je izdao širokobriješki Ogranak Matice hrvatske.

Obiteljski grob

Zadaću predstavljanja knjige dobili su fra Ante Marić, Miro Naletilić, Blanka Kraljević, Mirko Cigić i Željka Šaravanja, dok je glazbenom dijelu programa nastupila klapa Dobrkovići koja je izvela tri skladbe - “Skupiše se seljani”, “Na me pogled svoj obrati” i “Podno Klisa, tvrda grada”. Moderator programa bio je Ivan Kraljević.
- Ova knjiga kao da dolazi na obiteljski grob, ili je stala pred obiteljskom fotografijom, ili kao da se zadubila u maticu krštenih, vjenčanih ili umrlih, u indeks rođenih i pomno prebire list po list. Poteče i suza i otisne se s lica dragi osmijeh. Tvrdim da je skupila na jedno mjesto tolike priče i tolike sudbine.
Popisala je žrtvoslov, dala popise učenika i žitelja, tijekom stoljeća i više pregledala život, zašla u školske razrednice, u zaseoke, u sve pore života. Spomenula ljude koji su ime svoga sela odnijeli do na kraj svijeta, kao i one koji su mu slavu donijeli. I one koji su svoj život vidjeli u duhovnom pozivu - pročitao je ocjenjivač fra Ante Marić dio iz svoje recenzije. Miro Naletilić, drugi ocjenjivač, naglasio je: - Tako se spontano, stranicu po stranicu, s ljubavlju ispisivalo ovu iznimno vrijednu monografiju, a u moru uzbudljivih sudbina (baba Šima, Golub, Curićuša, Markiša, Skiba, Dalanda, padobranac Vinko...) za šire čitateljstvo svakako je najzanimljivija priča o Zvonimiru Perki Đoni. Po (ne samo) mojem sudu, ovaj najveći živući širokobriješki boem, likovnjak i umjetnik, svojevrsna je personifikacija svojega sela - zarobljen u nekom davno prohujalom vremenu, neiskvaren do srži i dosljedan sebi, no baš zbog toga nedodirljiv materijalizmu koji ga uzalud pokušava sustići. I on, poput znanih dobrkovskih gospodarstvenika, profesora i doktora, samozatajno uživa u svojoj rodnoj grudi jer je svjestan da ima ispunjen život baveći se onim što voli - ondje gdje voli. Svi oni dobro znaju da je život samo jedan, a jedni su i njihovi Dobrkovići.

- Poznajem barem deset ljudi iz okruženja koji bi mogli urediti, lektorirati, korigirati, grafički oblikovati, ilustrirati, pa i isfinancirati knjigu “Dobrkovići kroz vrijeme”, ali zato poznajem samo jednu osobu koja može napisati ovu knjigu na ovoj razini kvalitete. Imamo sreću što je s nama njezin autor profesor Mirko Cigić - iznijela je svoje mišljenje urednica knjige Blanka Kraljević.

Autorov prvijenac

Na koncu dobro osmišljenog i odlično izvedenoga programa, autor knjige Mirko Cigić zahvalio je svima koji su sudjelovali i pomogli da njegova knjiga ugleda svjetlo dana, prisjećajući se svojih kazivača, ali i članova uredničkoga vijeća - profesorica Diane Zovko i Marije Cigić, profesora Antonije Marić i Dinka Jurića koji su preveli sažetke iz knjige na njemački i engleski jezik, Kristine Ćavar, Matee Perko i Đone Perko koji su knjigu ilustrirali te djelatnika Suton tiska koji su knjigu profesionalno uradili i otisnuli.
“Dobrkovići kroz vrijeme”, autorov književni prvijenac, na 300 stranica tvrdog uveza donose povijest sela Dobrkovići kroz fotografije, tekstove, zanimljive brojke i statistike te mnogo toga. Mirko Cigić rođen je u širokobriješkom selu Dobrkovići, predaje zemljopis u Gimnaziji fra Dominika Mandića i Srednjoj strukovnoj školi u Širokom Brijegu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije