Odžak

Posavsko kolo, među 300 folkloraša, 'ispleli' i Ukrajinci

17.08.2023.
u 16:03

Završeni su 20-dnevni sadržaji manifestacije "Posavsko kolo" u Odžaku. Načelnica općine Odžak Nada Ćulap otvorila smotru, prigodne riječi uputio predsjednik HKD Napredak Odžak Mijo Kovačević, a smotru zatvorio don Ivan Dragičević

Nakon dvadeset dana različitih sadržaja koji su se odvijali na brojnim lokacijama općine Odžak, odžačka Posavina zatvorila je još jedno uspješno poglavlje manifestacije "Posavsko kolo", piše Večernji list BiH.

Nizali su se sportski i kulturno-zabavni, kao i duhovni sadržaji, koncerti, okupljanja za dijasporu kroz tradicionalnu Večer s dijasporom jer, po tradiciji, upravo je ovo vrijeme kada se broj građana udvostruči zbog velikog broja Odžačana koji su već odavno drugi dom pronašli u zemljama Zapada.

Koncert duhovne glazbe

Od brojnih kulturnih sadržaja izdvajamo koncert duhovne glazbe na platou ispred crkve župe Glavosijeka sv. Ivana Krstitelja Odžak. Tijekom večeri koju je moderirao Slavko Nedić nizale su se pjesme kroz prekrasni koncert duhovnih nota u izvedbi Zbora djece i mladih župe Odžak pod ravnanjem neumorne časne sestre Agnieszke Hvalinske. Sestra Agnieszka je inače jedna od sestara franjevki Marijinih misionarki koje više od dva i pol desetljeća djeluju u Odžaku, nesebično rade i mole za tu posavsku općinu i cijelu BiH. Na koncertu su nastupili i Anamarija Matijević, Veliki zbor Odžak, Blanka Došen i Zvonimir Kalić.

Najatraktivniji i središnji sadržaj s obilježjima folklorne tradicije i očuvanja kulturne baštine svojega posavskog kraja bila je međunarodna smotra folklora "Posavsko kolo" u koje se ove godine uvezalo i koje je zaigralo stotine folkloraša iz Bosanske i slavonske Posavine, ali i drugih mjesta iz BiH i RH.

Ponovno su iz škrinja izvučene tradicijske nošnje i za svečanu prigodu defilea ulicama Odžaka pripremljene i urešene. Ulicama Odžaka pokazali su se u svoj svojoj raskošnoj ljepoti, zapjevala se izvorna pjesma odžačkoga kraja, kao i krajeva iz kojih su stigli gosti.

Radost u srcima i osmijesi na licima folkloraša ogledalo su ovogodišnje smotre koju tradicionalno organizira HKD Napredak iz Odžaka. Manifestacija je među najvećim ne samo posavskim smotrama folklora već i u BiH. Ove godine pjesmom, igrom i plesom bilo je uvezano 11 KUD-ova iz RH i BiH.

Najposjećeniji je to sadržaj manifestacije koji iznova oduševljava sve zaljubljenike folklorne baštine svojega kraja.

KUD "Taras Ševčenko"

Nisu izostale ni prigodne pozdravne riječi. Tradicionalnu manifestaciju "Posavsko kolo" službeno je otvorila načelnica općine Nada Ćulap uz prigodne pozdravne riječi svim gostima koji su uljepšali svojim dolaskom njihov grad i općinu te uveličali blagdansko slavlje Velike Gospe. Uime organizatora smotre predsjednik HKD Napredak Odžak Mijo Kovačević kazao je kako su se potrudili da ove godine sadržaj manifestacije obogate i učine slavlje sadržajnijim.

- Mladost koja čuva svoju izvornu tradiciju i folklorno blago ima budućnosti - poručio je Kovačević. Najjači pljesak smotre dobio je atraktivan nastup ukrajinskog KUD-a "Taras Ševčenko" koji djeluje u Kaniži. Posebno je pozdravljena i pjevačka skupina Krčevljani iz Viteza te svi sudionici smotre, osobito domaći HKD Napredak Odžak. Smotru folklora "Posavsko kolo" u Odžaku, čestitajući na uspješnosti manifestacije, službeno je zatvorio don Ivan Dragičević, dopredsjednik HKD Napredak - Podružnica Odžak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije