Poznati hercegovački pjesnik

Pero Pavlović preporučuje recept protiv korone

23.09.2020.
u 12:52

Poznati hrvatski i hercegovački pjesnik Pero Pavlović iz Neuma poslao nam je jedan svoj recept za uspješno liječenje virusnih oboljenja, pa naravno i koronavirusa. Za one koji ga ne poznaju Pavlović je završio medicinsku biokemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i magistrirao.  

Prvu knjigu pjesama Plavi svirač objavio je 1979. i od tada neprekidno našoj književnoj javnosti podastire nove zbirke koje su po mnogočemu posebnost hrvatskog suvremenog pjesništva. Veliki dio opusa posvetio je ljekovitom bilju mediteranskog područja. Prema ocjeni književnih znalaca, nitko još nije duhom i nadahnućem tako duboko zašao u svijet trava, njihova nazivlja i ljekovita svojstva, a uz već znane postupke u literaturi, usavršio je niz vlastitih recepata za dobivanje raznih čajnih pripravaka, ulja, masti, melema, tinktura, kupki i sl. 
Pero Pavlović ravnatelj je Doma zdravlja Neum. Uz recept protiv COVID-a 19, poslao nam je pride i pjesmu o čarobnoj biljki vrijesku. Uživajte!

 

Najčešće ljekovite biljke mediteranskog  područja su vrijesak, kadulja, smilje i metvica. Evo ljekovitog pripravka kojega možemo koristiti za liječenje kašlja, prehlade, infekcije prsnog koša /i COVID-19/ te čišćenje kože: 
U posudu uzavrele vode stavimo oko trideset grama mješavine spomenutoga ljekobilja i udišemo pare kroz nos i usta u trajanju od pet minuta. Uz to ispiremo nos slanom vodom. Za liječenje kronične upale sinusa ovaj postupak provodimo dva puta dnevno tijekom dva mjeseca udišući pare kroz nos u trajanju od desetak minuta.
 


NIJE TO VRIJES

Nije to vrijes
To se vatra sunca
Rasprsla u zrelinu i krijes
U modruljice
I cvjetno mirisno milje

Nije to rujan
To se posustalo ljeto
Prometnulo u zib i propjev nujan
U mir
I meden pir

Nije to zuj
To se lepet i lijet
Izvio u čar i otajan bruj
U voštan san
I ozaren dan

Nisu to pčele
To se zlaćene krilatice 
Spustile na peludne usne zrele
Piju sa slatkih vrela
Cviću u čarobna prela

Nije to vrijes
Ni kadulja ni jantarni plamičci smilja
Već razbokoren bajkovit svijet
Bjelina sama
Ljepota prepjevana u nebesko bilje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije