Čapljina: Založba kralja Tomislava

Pejzaži Nobilova bodulskog zavičaja

31.08.2020.
u 11:28

U Umjetničkoj galeriji Hrvatskog kulturnog središta Založbe kralja Tomislava, otvorena je izložba hrvatskog slikara Stipe Nobila. Ovu izložbu Stipe Nobila kao i brojne dosad priređene iz
zamašne slikarove izlagačke produkcije čine njemu svojstveni pejzaži bodulskoga mu zavičaja – Lumbarde na otoku Korčuli – ostvareni u posljednje tri godine. Riječ je o slikama koje su prije
svojevrsna ekspresivna uprizorenja Arkadije korčulanskoga otočnog krajobraza nego li doslovne vedute zavičajnoga podneblja, što je uostalom ikoničko obilježje i postojana odlika njegova stvaralaštva već više od tri desetljeća.

Stipe Nobilo rođen je 1945. godine u Lumbardi na otoku Korčuli. Likovni smjer Pedagoške akademije završio je u Splitu u klasi profesora Ante Kaštelančića. Na likovnoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1971. godine u klasi prof. Šime Perića.
 
Kad je riječ o stvaralačkom opusu Stipe Nobila može se reći da je riječ o slikaru kolorističkog nadahnuća. U središtu Nobilovog stvaralačkog opusa kao teme, su njegova rodna Lumbarda i otok Korčula. Mediteransko ozračje otoka Korčule ishodište je i poticaj Nobilovog nadahnuća u kojem su nezaobilazni – plavetnilo mora i neba, masline, vinogradi, čempresi, polja i vale.
 
Uz Hrvatsku Stipe Nobilo je izlagao u Austriji, SAD, a izložba u Čapljini je drugo predstavljanje ovoga umjetnika u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije