Sudjeluje 17 umjetnika

Otvorena XXII. Umjetnička kolonija u Neumu

17.06.2021.
u 13:15

Umjetnička kolonija u Neumu, jedan je od rijetkih ovdašnjih kulturnih događaja koji ima kontinuitet od preko dvadeset godina stvaralaštva i kulturnog bogatstva. Iz godine u godinu Umjetnička kolonija u Neumu okuplja veliki broj umjetnika, akademskih slikara, koji svoj doživljaj ovoga kraja pretaču u kvalitetna umjetnička djela. Ove godine, u sklopu Neumskog ljeta 2021., u ovoj tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji sudjeluje 17 umjetnika s područja cijele Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ovogodišnju dvadeset i drugu Umjetničku koloniju otvorio je slikar Edo Unković. Istaknuo je zadovoljstvo što je opet tu i što je dobio čast otvoriti ovaj događaj od iznimna značaja, ne samo za Neum, nego i za sve umjetnike koji sudjeluju na ovoj Umjetničkoj koloniji. Dodao je kako je posebna čar stvarati baš ovdje, u Neumu, te je svima poželio uspješan rad uz ugodno druženje.
Nakon službenog otvaranja, nazočnima se obratio i načelnik općine Neum Dragan Jurković, istaknuvši kako mu je iznimna čast, po prvi put u svojstvu načelnika općine Neum, nazočiti Umjetničkoj koloniji u Neumu. Pozdravio je sve umjetnike koji su se okupili u Neumu, a potom i goste koji su uveličali ovo otvaranje. Istaknuo je koliki značaj ima jedna ovakva kulturna manifestacija, koja u Neumu traje već preko 20 godina, te izrazio želju da se njezino djelovanje nastavi i dalje.

Nazočnima se obratio i zagrebački likovni umjetnik neumskih korijena, gospodin Stjepan Katić, jedan od inicijatora pokretanja Umjetničke kolonije. Pozdravio je sve nazočne, te iskoristio priliku za predstavljanje knjige više autora, Hrvatska moderna umjetnost u Humu i Zahumlju, koja sadrži sakralnu arhitekturu, slikarstvo i kiparstvo Popova i Hrasna, Dubrave i Luke i donosi likovne radove eminentnih autora na 180 stranica monografije.

Organizatori Umjetničke kolonije Neum su Općina Neum i Muzej i galerija Neum. Za zabavni program večeri bili su zaslužni članovi HKUD “Lindžo” Neum, koji su svojim izvedbama upotpunili sam program otvaranja.

Na samom kraju sve prisutne je pozdravio Pero Marković, jedan od autora knjige. Poseban pozdrav uputio je Kristini Begušić, djelatnici Muzeja i Galerije Neum, te joj poklonio knjigu Hrvatska moderna umjetnost u Humu i Zahumlju, kao zahvalu na iznimnom doprinosu Umjetničkoj koloniji Neum.

Na XXII. Umjetničkoj koloniji u Neumu 2021. godine sudjeluju sljedeći umjetnici:
Jure Jovica, Edo Unković, Nikša Erceg, Cvjetana Bazina, Miro Stamatović, Vedran Grabovac, Mišo Baričević, Josip Škerlj, Stipo Zoroja, Hiba Mustafić, Julijana Raič, Luce Đuraš, Marija Galić, Robert Kralj, Marta Baće, Stjepan Katić, Dora Miholjević i Antun Karaman.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?