"ZAŠTO MAMA VAZDA PLAČE?"

Osma nagrada za film Mostarke Karmen Obrdalj

22.11.2020.
u 13:56

Film "Zašto mama vazda plače?" mostarke Karmen Obrdalj nagrađen je na YOUKI International Youth Media Festivalu u Welsu, Austriji. Ovo je osma nagrada za film. 

''Film nas vodi na putovanje mjestima Eninog djetinjstva za vrijeme rata u BiH. Karmen Obrdalj složila je lirsku priču sačinjenu od intimnih opažanja. Prisjećajući se djetinjstva, ona iskreno detaljno opisuje osjete, mirise i okuse koji se zadržavaju u sjećanju, te ih tka zajedno s pisanim svjedočanstvima o ljubavi i traumi. Njezine evokativne, gotovo snovite slike ljudi se prazne, no mi počinjemo shvaćati da su to, pak, slike prepune osjećaja čežnje. Oduševio nas je ovaj mladi kinematografski glas i ostajemo zaintrigirani kamo će nas odvesti u budućnosti. Nagrada YOUKI u dobnoj kategoriji od 18 do 22 dobiva Karmen Obrdalj i njezin filmski tim za Zašto mama uvijek plače?'', izjavio je žiri, prenosi Dnevnik.ba. 

Film prati Enu koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadnijem mjestu na svijetu – zaraćenoj Bosni i Hercegovini. Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva, Pustograd prisjeća skoro nemoguće ljubavi njenih roditelja. Kada je počeo rat u Mostaru, Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti, sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd gdje Enin otac biva odveden u zatočeništvo. Ena i njena majka ostaju izgubljene i same u svijetu. Žive u strepnji ne znajući je li njihova druga polovica mrtva ili živa. Šest mjeseci nakon odlaska Eninog oca, Ena i majka dobivaju prvo pismo. Pismo dolazi neadresirano, nepoznatim putevima. Tada počinje njihovo razmjenjivanje pisama; prolaze mjeseci kada se ne čuju, dok Ena i majka sve vrijeme strepe za njegovim životom. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?