Koncert mladih talenata Simfonijskog orkestra Mostar

Osamnaestero djece pokazalo umijeće sviranja pred mostarskom publikom

27.10.2022.
u 14:35

Izvođači su pretežno bili violinisti, a našla se tu ove godine i jedna viola, jedna flauta i jedna gitara, što predstavlja novost u ovogodišnjem Koncertu mladih talenata.

Simfonijski orkestar Mostar održao je u ponedjeljak, 24. listopada 2022. u kripti Crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru svoj tradicionalni Koncert mladih talenata.

Nakon položene audicije, osamnaestoro djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz Mostara, Širokoga Brijega, Žepča, Tuzle, Gradiške, Makarske i Niša pokazalo je svoje umijeće pred mostarskom publikom.

Koncert je trajao gotovo dva sata, što je predstavljalo najveći izazov za gudački sastav Orkestra, koji ih je sve neumorno pratio, predvođen dirigentom, inače karizmatičnim violinistom, prof. Jovanom Bogosavljevićem. Orkestar se vješto prilagođavao promjenama stilova i izvođača te svakome pružio dostojnu podršku da se izrazi najbolje što može.

Izvodila su se djela baroka, klasicizma, romantizma, ali i nešto egzotičnijeg, etno-zvuka. Neka su djela, poput Sarasateovih Zigeunerweisen, Introdukcije i Tarantelle… zasjala virtuoznošću, a neka pak, poput Canzonette Dore Pejačević ili Vivaldijevog koncerta u D-duru, nježnošću i muzikalnošću.

Izvođači su pretežno bili violinisti, a našla se tu ove godine i jedna viola, jedna flauta i jedna gitara, što predstavlja novost u ovogodišnjem Koncertu mladih talenata.

Prilika je ovo da se djeca zaljube u neki od instrumenata i odluče se na upis u glazbenu školu, ili pak nastavak školovanja s već odabranim glazbalom. Brojne su blagodati glazbenog obrazovanja i Simfonijski orkestar Mostar čini mnogo u promociji klasične glazbe.

Koncertna sezona se nastavlja, a iduće što se priprema u radu ovog vrijednog sastava jest koncert Vivaldijeva „4 godišnja doba“ – ciklus koji uvijek vrijedi poslušati i čiji sjaj ne blijedi niti 300 godina nakon što je nastalo.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?