Počeli 27. Dani hrvatskog filma

Ono što je u Hollywoodu bio John Wayne, a u Francuskoj Jean-Paul Belmondo - u Hrvatskoj je Ivo Gregurević

Dani hrvatskog filma Orašje
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
28.08.2022.
u 18:06

Svečanost otvorenja festivala koji nosi ime Ive Gregurevića održana je pod vedrim zvjezdanim nebom uz rijeku Savu, baš onako kako je Ivo najviše volio organizirati svoj festival

Ono što je u Hollywoodu bio John Wayne, a u Francuskoj Jean-Paul Belmondo - u Hrvatskoj je Ivo Gregurević (1952. - 2019.) jer Ivo je bio rođeni glumac, glumac koji glumi i kada ne glumi, jedinstven u svakom pogledu. Prvim javnim predstavljanjem jedinstvene i impozantne monografije Školske knjige o glumačkoj legendi Ivi Gregureviću otvoreni su 27. Dani hrvatskoga filma u Orašju koji protekle tri godine nose njegovo ime, piše Večernji list BiH.

- Koliko god danas osjećao veliku tugu što Ive nema, a u Orašju sam prvi put nakon Ivina pokopa, miješaju se sjeta, ali i ponos što smo uspjeli završiti monografiju koja je, ne samo po hrvatskim već i europskim, pa i svjetskim standardima, na ponos Ivi, Orašju i hrvatskoj kulturi. Ova je monografija znak sjećanja svih nas koji Ivu i dalje gledamo, kojima Ivo nedostaje - poručio je inicijator tog velikog projekta na kojemu je nekoliko godina rudarski radio glumac Vedran Mlikota.

Raskošna monografija

O Ivinim ulogama, doprinosu hrvatskome kazalištu i filmu te osnivanju festivala "Dani hrvatskoga filma u Orašju" u monografiji su pisali akademik Boris Senker, filmolog Daniel Rafaelić, urednica Dramskog programa Hrvatskog radija Lada Martinac Kralj i novinarka Nada Koturić, kao i 44 glumca, redatelja i prijatelja, gdje su iznijeli svoja sjećanja o tome kakav je Ivo bio.

- Jedinstvena je i ova monografija o tom glumačkom velikanu koji je u 40 godina karijere odigrao 196 uloga - 36 u kazalištu, 116 na filmu, šest u radiodramama i 38 u televizijskim serijama. Monografija o Ivi Gregureviću raskošno je opremljena s više od 500 fotografija - s kazališnih scena na kojima je igrao, s filmskih setova na kojima je snimao filmove i televizijske serije, iz arhive festivala "Dani hrvatskog filma u Orašju" koji od 2020. nosi njegovo ime te iz obiteljskog albuma - i sa šest videopriloga u kojima, zahvaljujući QR kodu, možemo na zaslonima svojeg mobitela ili računala pogledati Ivinu antologijsku predstavu "Đuka Begović", isječke iz filmova "Kiklop", "Čaruga", "Josef" i "Priča iz Hrvatske" - kazala je urednica u Školskoj knjizi i urednica monografije Miroslava Vučić, koja je promociju provela sjajnim voditeljstvom prožetim nestereotipnim razgovorom predstavljača o monografiji. Ante Žužul, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige, tijekom predstavljanja u Orašju kazao je kako takvu monografiju nisu imali ni svjetski glumci iz Hollywooda. - Kao i svaku knjigu, i nju treba zagrliti, a posebno ovu koja prikazuje bogatstvo Ivina glumačkog života. Gregurević je hrvatska reprezentacija u svijetu, glumac svjetskoga glasa. Drago mi je što smo je mogli darovati svim prijateljima i svim ljudima koji su blagovali riječ velikog glumca Gregurevića, posebice u Orašju, gdje želimo zagrliti svakog čovjeka ovom knjigom i pokazati kako hrvatska kultura ima osobe koje pripadaju velikanima svjetskog filma i kazališta - kazao je Žužul.

Brojni gosti

Svečanost otvorenja festivala održana je pod vedrim zvjezdanim nebom uz rijeku Savu, baš onako kako je Ivo najviše volio organizirati svoj festival. Istina, tada uz manje glamura, a više neobveznih druženja. No takva mala fešta prerasla je u respektabilan festival koji, osim filmaša i osoba iz filmske industrije te uopće umjetničkih krugova, privlači i osobe iz javnoga života. Najveću regionalnu manifestaciju kulture potpisuju svojim visokim pokroviteljstvom Hrvatski narodni sabor BiH i Vlada Republike Hrvatske. Tim su povodom uoči festivalskih sadržaja uz otvorenje na posljednjem počivalištu Ive Gregurevića vijenac položili i svijeće zapalili predsjednik HNS-a i HDZ BiH Dragan Čović i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH Nataša Tramišak, posebna izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića sa suradnicima. Pratili su potom promociju monografije, a onda i svečanost otvorenja 27. Dana hrvatskoga filma "Ivo Gregurević" koje je i službeno otvorila Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i kandidatkinja HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Uz ostale visoke uzvanike bili su tu Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova u Vijeću ministara BiH, Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Bio je tu nazočan i izaslanik Veleposlanstva RH u BiH Mladen Glavina te članovi diplomatskog zbora RH. Brojni su visoki gosti stigli iz Hrvatske, a među njima i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko MiIas, Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, kao i Ivo Kujundžić, glavni urednik programa za Hrvate izvan RH na HRT-u, medijskom pokrovitelju manifestacije uz Večernji list, RTV HB i Radio Orašje. Svim je gostima srdačno otvorio vrata grada na posebnom prijmu uoči otvorenja festivala gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić.

Orašje postalo brend

- Još od ratnog vremena Ivo je slao vrlo snažnu poruku o onome što se događa u BiH, užasima agresije, kroz koje patnje prolazi Posavina i kako živi naš čovjek u Posavini. Ono što me veseli jest da smo okupljeni oko Ivinih ideja više od dva desetljeća. Raduje me također što je promovirana monografija u tako svjetskom standardu, kako i zaslužuju veličina i djelo Ive Gregurevića. Festival je postao i svojevrsni brend Orašja i Posavine, što znači da su očuvane vrijednosti festivala koje je Ivo nastojao tijekom svih godina njegovati - kazao je tijekom predstavljanja monografije Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH.

Očuvati Gregurevićevo djelo

Na svečanosti otvorenja uime organizatora festivala - Udruge Filmski festival "Ivo Gregurević" skupu se obratio Iljo Benković. - Postoje ljudi koji su na poseban način svojim profesionalnim radom obilježili prostor i vrijeme u kojem su živjeli. Jedan od takvih velikana je i naš glumac Ivo Gregurević. Nakon njegova preranog odlaska u više sam navrata govorio o njegovu glumačkom opusu i velikom doprinosu u razvitku hrvatske kulture i kulture općenito. Ponovno ću o tome, ali i kako smo se kao društvo odužili Ivi kao glumačkom geniju i osobi koja je iznimno voljela i pomagala, a na kraju i proslavila svoj rodni kraj. Drago mi je što mogu javno reći da smo mnogo toga dobroga učinili u smjeru očuvanja onoga što nam je Ivo ostavio kao kulturnu ostavštinu te nastojimo ići tim tragom - kazao je Benković.

Donkihotovska Ivina ideja

I u najluđem vremenu, a luđe od rata ne postoji, maksimalnu potporu Ivi Gregureviću i njegovoj donkihotovskoj ideji u vrijeme najžešćih sukoba i granatiranja u devastiranoj kinodvorani u Orašju prikazivati filmove dala je Hrvatska matica iseljenika. To je vrijeme kada je na svakih tisuću granata Ivo odgovorio jednim filmom. Naravno, u konačnici je pobijedio film, a dokaz tomu je da festival još traje, poručili su glumci iz Orašja. Tih se vremena prisjetio u prigodnom obraćanju ravnatelj HMI-ja Zagreb Mijo Marić i naglasio da svih 27 godina Matica daje potporu ovom posavskom festivalu, a tako će biti i u buduće jer su stali i iza projekta filmske radionice kao pratećeg festivalskog sadržaja, kazao je Marić.

Grandiozno Ivino djelo

Ivo Gregurević cijeli je svoj život naglašavao kako ima dvije domovine koje dijeli najljepša na svijetu rijeka Sava. Ako je ona dijelila, onda je sigurno da je Ivo svojim djelom spajao lijevu i desnu obalu i ljude. Bio je most spajanja i baš je to naglasila u svojem obraćanju ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH Nataša Tramišak. - Velika je čast i zadovoljstvo biti ovim povodom u Orašju zahvaljujući velikanu hrvatskog filmskog stvaralaštva Gregureviću. Kroz monografiju je prikazano koliko je grandiozno djelo Gregurević ostavio iza sebe - kako vama u BiH tako i nama u RH - s impresivnim opusom koji nas obvezuje da nastavimo tradiciju ovog festivala. Čast je bila slušati sve glumce u Orašju s koliko poštovanja govore o Ivi i koliko je ova sredina posvećena očuvanju spomena na tog velikana hrvatskog glumišta - naglasila je ministrica Tramišak.

Gostoprimstvo Posavine

Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i kandidatkinja HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, otvarajući službeno festival, uz ostalo, kazala je:

- Ovo je jedno lijepo i opušteno druženje, no s dubokom porukom zajedništva s obiju strana rijeke Save, ideja koju je Ivo godinama zagovarao na području kulture i pretočio u djelo kroz festival. Festival je prepoznatljiv po gostoprimstvu Posavine. Zahvaljujući ideji, entuzijazmu i energiji Ive Gregurevića ovakva manifestacija izrastala je iz male posavske fešte u jednu respektabilnu kulturnu manifestaciju u BiH koja svake godine okuplja sve više posjetitelja i gostiju. Stoga je ona regionalna, pa i europska, ali ponajprije hrvatska jer promovira hrvatsku kulturu, a time i identitet. Stoga u budućnosti radimo snagom zajedništva na promicanju i drugih vrijednosti hrvatskoga identiteta.

Festivalske nagrade

Posebna nagrada za veliki doprinos u stvaranju hrvatskog filma ove godine otišla je u ruke redatelja Zrinka Ogreste i glumca Slavena Knezovića, a bila je u obliku impozantne skulpture "Ivo Gregurević" akademskog kipara Ante Jurkića izlivene u aluminiju.

- Profesionalni, ljudski i prijateljski odnos veže me uz Gregurevića i obilježen je nizom prekrasnih uspomena. Brojne nagrade koje sam dobio vjerojatno ću zaboraviti, a neke sam već zaboravio, no ovu sigurno neću nikada. Ona ne predstavlja samo potvrdu našem stvaralačkom radu nego svjedoči i o jednom specifičnom odnosu koji je svatko od nas imao s Ivom Gregurevićem, pa tako i ja - kazao je Ogresta. U svojem emotivnom govoru glumac Slaven Knezović naglasio je veliku ulogu koju je Ivo imao u njegovu profesionalnom životu te je podsjetio kako je njegov veliki prvi film, koji je igrao upravo uz Ivinu pomoć, bio "Crvena prašina" prije 24 godine. Ogresti i Knezoviću nagrade su uručili ministar pravosuđa u Vladi Federacije BiH Mato Jozić i gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić.

Sedam je voditeljskih parova glumaca provelo posjetitelje kroz zvjezdanu večer festivala - voditeljski parovi glumaca iz Osijeka, Zagreba, Mostara, Vinkovaca: Miroslav Čabraja i Ivana Soldo Čabraja, Filip Šovagović i Nina Violić, Miro Barnjak i Nikolina Marić, Vladimir Andrić i Josipa Oršolić, Matea Marušić i Duško Modrinić, Vedran Dakić i Martina Mandek. Prekrasni glasovi četiri hrvatska tenora (Đani Stipaničev, Vladimir Garić, Marko Pecotić i Marko Škugor) cijelu su večer učinili još glamuroznijom.

Osam filmova      

U festivalskom nizu trajanja manifestacije prikazano je više od 150 filmova. Pred nama je još jedan festival bez Ive, i opet smo svi na ispitu nastavljanja tradicije dostojne takvog velikana i njegove grandiozne ostavštine, posavskog filmskog festivala Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević". Sve do 4. rujna na obali Save publika ima priliku uživati u osam vrhunskih filmova hrvatske i bh. produkcije. Festivalski niz otvorio je film "Ne dao Bog većeg zla" redateljice Snježane Tribuson u kojem glumi Gregurević, a tako će počinjati i svi sljedeći festivali. U festivalskom nizu slijedi film redateljice Nine Violić "Baci se na pod", zatim "Zbornica" Sonje Tarokić, "Divljaci" Darija Lonjaka, "Djeca sa CNN-a" redateljice Aide Bukvić i film "4:2" redatelja Anđela Jurkasa. Prema tradiciji, bit će prikazan i jedan film iz drugih nacionalnih produkcija, pa će tako oraška publika na ranču uz Savu pogledati filmski uradak Jasmina Durakovića "Praznik praznine" (BiH). Festival će zatvoriti film "Nosila je rubac črleni" redatelja Gorana Dukića.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?