Knjiga Ante Ivankovića

Od roda Ivankovića iz Buhova nastalo je i prezime Topić

03.11.2017.
u 10:00

- Riječ je o jako vrijednoj knjizi, posebno za našu malu župu. Ovo je 17. knjiga Ante Ivankovića, a osobito je važna za naše mlade koji će preko nje dosta detalja sačuvati od zaborava - istaknuo je u don Pavao Filipović, župnik župe Buhovo, na predstavljanju knjige “Prezimena zapadnohercegovačke župe Buhovo” poznatog televizijskog novinara Ante Ivankovića, upriličenoga u širokobriješkom selu Buhovo.

- Pobrojana bibliografija korištena prilikom nastanka ove knjige je brojna. Korišteni su dostupni izvori, a sve što je zabilježeno iz usmene predaje, posebno je naglašeno. Stoga možemo reći kako je riječ o vjerodostojnom dokumentu na koji se u svakom trenutku možemo referirati - dodao je Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a te ujedno i urednik ove knjige.

Ulomke o etimološkom značenju samog naziva Buhovo i prezimenu Rebić, iz kojeg je nastalo i prezime Buhovac, čitala je poznata glumica Nives Ivanković, autorova kći.

- Bila sam na cijelom nizu pozornica, od Cannesa pa nadalje, ali nigdje nisam nastupala pred ovoliko rodbine kao ovdje u Buhovu, što me, kao i zbog 17. knjige moga oca, kojom je sačuvao uspomenu na naše didove, pradidove i prabake, čini iznimno sretnom - kazala je Nives.

Ante Ivanković je na vrlo emotivan način objasnio i razloge nastanka ove knjige:

- Ako se mogu odrediti o svim sada objavljenim knjigama, ova posljednja mi je najdraža. Ovo je i moje osobno priznanje mojim Bovčanima koji su uvijek s ponosom isticali svoje hrvatstvo i svoju pripadnost katoličkoj vjeri. Spomeni Buhova u danas dostupnim turskim “tefterima” kazuju kako su 1482., kada su Turci provalili u Hercegovinu, svi stanovnici ovog mjesta otišli u tada mletačku Dalmaciju!

Objasnio je kako precizni popisi katolika ovdje postoje tek iz 1741., odnosno popisa tadašnjeg apostolskog vikara za područje pod turskom vlašću fra Pave Dragičevića, te popisa biskupa Bogdanovića iz 1768. godine.

- Fra Pavo i njegova pratnja 1741. prošli su i kroz ovo mjesto. Te godine su u Buhovu zatekli 14 katoličkih obitelji sa 126 duša, a oni su se služili s deset prezimena, od kojih je i danas sačuvano njih pet.

Biskup Marijan Bogdanović, četvrt stoljeća kasnije, u Buhovu zatječe također deset prezimena, od kojih ih je danas sačuvano šest.

Negdje između ova dva popisa su od Ivankovića nastali Topići - naglasio je Ivanković.U knjizi su obrađena prezimena Alilović, Banožić, Bilinovac, Cvitanović, Ćosić, Galić, Ivanković, Jurić, Pinjuh, Ravić, Sabljić, Sesar, Stojić, Škegro, Topić, Zlopaša te prezimena Bubalo, Dajaković, Krmpotić, Raičević, Rebić, Sušić i Zovko, kojih više nema u Buhovu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?