U Sveučilišnoj galeriji ALU u Širokom Brijegu

Na prvome Bijenalu sakralne umjetnosti likovna ostvarenja 26 umjetnika iz BiH i Hrvatske

storyeditor/2023-03-05/bienale2.png
06.03.2023.
u 16:33

Bijenale 2023. upriličen je u Sveučilišnoj galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu

U suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru u Širokome Brijegu, Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Podružnica Široki Brijeg predstavilo je 1. Bijenale suvremene sakralne umjetnosti 2023, piše Večernji list BiH. Izložba je upriličena u Sveučilišnoj galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Izložbu je otvorila predsjednica Napretkove podružnice Široki Brijeg dr. art. Marijana Pažin-Ivešić, koja je istaknula:

Subjektivni izričaj

- Na Bijenalu se predstavilo 26 umjetnika i umjetnica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske s likovnim ostvarenjima sakralne tematike. Djela s Bijenala nipošto nisu stvorena kako bi nužno bila integrirana u sakralni prostor, a u svome nastanku nisu bila ograničena ma kojim medijem izražavanja. Kao takva predstavljaju svojevrsni subjektivni autorov izričaj - kazala je.
Izložba u Galeriji likovnih umjetnosti jedna je od niza aktivnosti koje je u protekle dvije godine od osnutka proveo HKD Napredak - Podružnica Široki Brijeg. U tome su razdoblju održani svečani Napretkovi božićni koncerti 2021. i 2022. godine, bogate likovne i kreativne radionice, izložbe te nedavno nagrađeni projekt “Knjižnica za 5” u suradnji s Prvom osnovnom školom Široki Brijeg. Treba izdvojiti i novoosnovani trio Scherzo koji je već zasigurno prepoznat u umjetničko-glazbenim krugovima.

Kako je napomenula predsjednica Napretkove podružnice u Širokom Brijegu Marijana Pažin-Ivešić, u planu im je da Bijenale suvremene sakralne umjetnosti postane krovni projekt širokobriješke podružnice te kao takav postane od kulturne važnosti za HKD Napredak u BiH i šire. Na samoj izložbi upriličena je i dodjela nagrada koje je dodijelilo povjerenstvo u sastavu: dr. sc. fra Vili Radman, red. prof. Matko Vekić - akademski slikar, Petar Dolić - akademski kipar, Tomislav Ćavar - povjesničar umjetnosti, dr. art. Marijana Pažin-Ivešić, akademska slikarica. Prva nagrada pripala je akademskom slikaru iz Mostara Dariju Peharu, druga akademskom kiparu iz Žepča Josipu Ivešiću, dok je treća nagrada pripala akademskom slikaru Anti Toliću iz Vrgorca. Nagrade je uručio predsjednik Povjerenstava za dodjelu nagrada Tomislav Ćavar, a svečani program vodio je Miro Naletilić.

Predsjednica Podružnice zahvalila je Organizacijskome odboru i članovima Povjerenstva Bijenala na iskazanome povjerenju i izrazitom profesionalizmu u realizaciji projekta, čestitala nagrađenima te svečano otvorila izložbu Bijenala.

Zahvale za potporu

Uz njih, zahvalila je i svima koji su podržali rad Napretka u Širokome Brijegu: Središnjoj upravi HKD-a Napredak na čelu s dr. sc. Nikolom Čičom, Vladi ZH županije i predsjedniku Zdenku Ćosiću te gradonačelniku Širokog Brijega Miri Kraljeviću, Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije te Gradu Livnu. Predsjedniku Vlade ZH županije Zdenku Ćosiću predsjednica HKD-a Napredak dr. art. Marijana Pažin-Ivešić uručila je i zahvalnicu za potporu radu Napretka u Širokome Brijegu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije