1. festival knjige Matice hrvatske - "Matica dobrih knjiga" okupio je niz ogranaka iz Republike Hrvatske te dva iz Bosne i Hercegovine - onaj iz Mostara i Čitluka

Monografija o dva desetljeća Mostarskog proljeća predstavljena publici u Zagrebu

20.09.2022.
u 20:52

U Zagrebu je završen 1. festival knjige Matice hrvatske - "Matica dobrih knjiga", koji je okupio niz ogranaka iz Republike Hrvatske te dva iz BiH - onaj iz Mostara i Čitluka. Tijekom četiri festivalska dana predstavljeno je tako 40-ak novih izdanja, a posjetitelji su mogli uživati u koncertima i izložbama.

180 godina MH

Uz Maticu i njezine ogranke, na festivalu su sudjelovali i gosti: Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum, Hrvatski institut za povijest i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

- Sretan sam što pokrećemo ovaj festival u godini kad obilježavamo 180. godinu postojanja Matice hrvatske, najstarije kulturne institucije u Hrvata - rekao je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran te dodao:

- Godine 1842. u Matici je pokrenut i časopis "Kolo", koji je do danas ostao najtrajniji domaći časopis za umjetnost i kulturu, a vjerojatno i jedan od najstarijih u Europi… Želja mi je da ova četiri dana budu afirmacija hrvatske knjige, potvrda zajedništva svih nas kojima je stalo do hrvatske kulture i identiteta.

Izaslanstvo mostarskog Ogranka MH predvodila je glavna tajnica Misijana Brkić-Milinković koja je u programu festivala predstavila monografiju o 20 godina Mostarskoga proljeća autora Dragana Marijanovića, a koju M. Brkić-Milinković, zajedno s Mirom Petrovićem, urednički potpisuje. O monografiji te samoj manifestaciji Mostarsko proljeće s glavnom je tajnicom MH Mostar razgovarala urednica Redakcije za kulturu HRT-a Zrinka Turalija Kurtak. Između ostaloga, publika na Matičinu festivalu knjige tako je mogla otkriti mnoge zanimljivosti o ovoj manifestaciji, koja iduće godine slavi 25. obljetnicu.

- Bila mi je čast uime Matice hrvatske Mostar biti dio 1. festivala knjige u organizaciji Središnjice te predstaviti rad našega Ogranka i nakladničku djelatnost s naglaskom na monografiju 20 godina Mostarskog proljeća. Ovaj festival bio je odlična prigoda da upoznam kolege iz drugih ogranaka te su dogovoreni i neki oblici suradnje za koje se nadam da će se realizirati.

Niz zanimljivih promocija

Festival je, uistinu, donio niz zanimljivih promocija, a posebno bih istaknula onu na kojoj je o Izabranim djelima Ivana Slamniga, koja je priredio Tonko Maroević, govorio akademik Pavao Pavličić, veliki poznavatelj Slamnigova djela i drag gost Mostarskoga proljeća - kazala je glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić-Milinković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije