O knjizi Dragana Čovića

Moć riječi često se zanemaruje, sve dok se ne stavi na papir

Stojan Lasić
20.09.2018.
u 07:14

- BiH se kroz svoju dugu povijest suočavala s brojnim izazovima. Za sve one koji prepoznaju istinske vrijednosti ona je dar Božji s neba, koji se kroz stoljeća nastojalo društveno urediti, uskladiti i unaprijediti. Kako god iz sadašnje perspektive promatrali te pokušaje, kroz ožiljke koje su iza sebe ostavljali, i ma iz kojeg god kuta je promatrali, uvijek u tome prepoznajem svoju domovinu i specifičnu viziju njezine bliske budućnosti, a to je moderna i europska država s čijom sudbinom je neraskidivo vezana i sudbina hrvatskoga naroda - citat je hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića izvađen iz njegove nove knjige “Iznad crte - Moja vizija europske BiH”, koja je sinoć, u organizaciji Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, predstavljena u Mostaru. O knjizi su govorili Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, Ugo Vlaisavljević, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Marija Pejčinović Burić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, kao i sam autor Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH. Knjiga pruža širok uvid u političku misao najistaknutijeg predstavnika Hrvata u BiH, koji se zrcali iz njegovih odabranih govora i obraćanja u posljednjih 15-ak godina o temi vanjske politike i unutarnje politike te autorovih društvenih promišljanja o kulturi, sportu, filozofiji, umjetnosti, religiji, susretima s papama, Srebrenici, Mostaru, Domovinskom ratu, Bleiburgu...

Kamen spoticanja

Za sve one koji se pitaju zbog čega ova knjiga i zbog čega sad, autor odgovara kako ga je na to ponukalo današnje političko okruženje kojemu smo kao politički predstavnici Hrvata unutar BiH izloženi. - Moć riječi se počesto zanemaruje, dok se ne stavi na papir. Svatko tko bude čitao pažljivo ove retke, imat će jasnu potvrdu koliko su Hrvati BiH dali sebe kako bismo mi danas imali BiH, kako bismo je zvali svojom domovinom i kako bismo je sutra mogli zvati punopravnom članicom EU- napisao je. Kamen spoticanja u njegovoj domovini BiH po njegovu mišljenju se skriva u Izbornom zakonu gdje Hrvati nisu zaštićeni i nalaze se u jako nezavidnom položaju jer im drugi narodi mogu birati i nametati predstavnike. I kroz svoja obraćanja visokim dužnosnicima EU i svijeta uvijek to naglašava. I u situaciji kad nema novog zakonskog rješenja o izborima, a imamo odluku Ustavnog suda koja se ne poštuje, Čović nudi jedino moguće: - Za hrvatski narod logika zajedništva nema alternativu. Jednostavno moramo zbiti redove i izboriti se za legitimne predstavnike; spriječiti da nas se podijeli na nekoliko političkih opcija i da s nama rade što žele.

Ilustracije i pisma

Knjiga je na više od 500 stranica bogato ilustrirana fotografijama i rukopisima, govorima i pismima. Nakladnik je Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, sunakladnici su Sveučilište u Mostaru, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora, Matica hrvatska Mostar, dok je urednik knjige dr. Ivo Čolak u suradnji s Uredom hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Recenzenti knjige su dekani Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Zoran Tomić i prof. dr. sc. Damir Boras. - Iz govora u govor vidljivo je da je akademik Dragan Čović u ovom času jedina osoba u BiH koja može politički ujediniti sve Hrvate BiH i u idućem razdoblju osigurati njihovu političku ravnopravnost u BiH kao konstitutivnoga naroda... On zna i razumije da će BiH biti, uvjetno rečeno, onoliko “građanska” koliko bude ostvariva kao zemlja ravnopravnih naroda, odnosno jednakih i slobodnih pojedinaca koji uživaju punu ustavnopravnu i institucionalnu zaštitu svojih političkih, kulturnih, gospodarskih i naposljetku ljudskih prava. U tom pogledu autor je jasno naglasio svu kontraproduktivnost čestih jalovih i nevještih pokušaja da se građanska ideologija iskoristi kao sredstvo obračuna s bosanskohercegovačkom ustavnom konstitutivnošću, a time, uz ostalo, i s pravima i statusom Hrvata kao jednog od triju naroda nositelja konstitutivnosti - smatra recenzent knjige prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu. Autor predgovora u knjizi predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kaže kako je “knjiga Dragana Čovića namijenjena cijeloj bh. javnosti, ali i svima zainteresiranima za shvaćanje položaja Hrvata u BiH”.

Povijest vremena

Mi bismo ovu knjigu preporučili svim hrvatskim političarima, Hrvatima, ali i svim ostalim narodima u BiH, poglavito čitateljima u Republici Hrvatskoj da bolje razumiju položaj svoga naroda u BiH te svakom građaninu BiH kojem je stalo do njezine budućnosti. Ova knjiga se može promatrati kao povijest jednoga vremena i politički memoari vođe jednoga naroda na Balkanu. Drugi recenzent prof. dr. sc. Zoran Tomić smatra da knjiga “Iznad crte o unutarnjim problemima BiH govori jače, preciznije i odlučnije. On govori “iznad crte”, iznad unaprijed postavljenih limita koji ljude ograničavaju u postizanju viših ciljeva. Ne ustručava se oduprijeti procesima, idejama i rješenjima koji nisu europski, koji nisu bosanskohercegovački, a napose se snažno protivi rješenjima koja su na štetu BiH, države jednakopravnih i konstitutivnih naroda i njezinih građana. Ne samo da se snažno suprotstavlja takvim rješenjima nego nudi i viziju drukčije BiH. Ne treba napominjati kako se u toj viziji uvijek ugradio optimalan pogled većine Hrvata u BiH. Upravo je snažno zalaganje za jednakopravnu i konstitutivnu poziciju Hrvata u BiH često i samog autora stavljalo na vjetrometinu političkih borbi i političkog osporavanja”. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?