Ljubuški: U obnovljenoj povijesnoj zgradi otvorena Gradska galerija

Ljubuški umjetnici dobili željno čekani prostor za izložbe

20.02.2023.
u 11:34

Otvorena je prva izložba – „Ljubuški obojen bojama ljubavi i sjete“, uglednog ljubuškog slikara Hame Ibrulja

Ljubuški je dobio novi iznimno vrijedan i važan kulturni i općedruštveni prostor, koji će ga dodatno obogatiti i izdići u sferi podržavanja i poticanja kulture i kulturnih djelatnika. Riječ je o obnovljenoj i preuređenoj staroj zgradi, u kojoj će odsad biti Gradska galerija. Uz taj veliki dobitak i značenje, postignuta je i druga dobrobit i korist – obnovljena je i sačuvana stara povijesna zgrada u osnovnom izvornom obliku i izgledu, koja sama po sebi predstavlja značajno kulturno-povijesno i arhitektonsko blago.

Zgrada je stara više od 100 godina, nije još točno utvrđena godina kad je nastala, na arheolozima i povjesničarima je da to pronađu. Time se svojedobno djelomično bavio pokojni fra Žarko Ilić, rekao mi je da je siguran da je to bilo prije Prvog svjetskog rata, no za godinu ne može ništa tvrditi. U svakom slučaju nekad je bila ukras Ljubuškog i imala posebno mjesto jer je u njoj bila prva ljekarna u ljubuškom kraju. No, s vremenom je jako oslabila, oronula i dotrajala i bilo je krajnje vrijeme da ju se zaštiti i sačuva. Stanje je bilo takvo da su se morali srušiti tri vanjska i svi unutarnji zidovi, ostavljen je samo vanjski zid okrenut ka zapadu, ulici i OŠ Marka Marulića.

Sad nakon obnove nastavit će svoj hod i trajanje, nadamo se kroz još znatno duže vrijeme, kao mjesto kulture i najfinijeg ljudskog stvaralaštva i duhovnosti. Novorođena Gradska galerija u prizemlju ima galerijski prostor s pomoćnim prostorijama, a na katu prostorije za društvene potrebe, prema najavama vjerojatno za različite udruge.

- To nam, kao umjetnicima, puno znači. Dosad toga nije bilo pa se izlagalo u određenim improviziranim prostorima, u knjižnici, po kafićima, cafe galerijama... Sad ćemo prvi put imati mogućnost izlagati umjetnička djela u prostoru koji je adekvatan za tako nešto, namjenski napravljen za izlaganje. Oduševljeni smo i jedva smo dočekali da to napokon imamo – kaže akad. kip. Toni Kozarić, predsjednik Udruge likovnih umjetnika „Šipak“ iz Ljubuškog.

Svečano otvaranje Gradske galerije i obnovljene zgrade, upriličeno je u sklopu programa obilježavanja Dana Grada Ljubuškog. U prvim večernjim satima okupio se velik broj posjetitelja, među kojima  domaći dužnosnici u gradskoj i županijskoj vlasti, te uglednici iz javnog i društvenog života. Prvo je upriličeno otvaranje Gradske galerije, nakon obraćanja nazočnima svečanu vrpcu presjekli su gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Potom se ušlo u Galeriju i otvorena je prva izložba – „Ljubuški obojen bojama ljubavi i sjete“, uglednog ljubuškog slikara Hame Ibrulja. Odlukom da prva izložba bude baš njegova, Ljubušaci su time izrazili veliko poštovanje i zahvalnost Hami Ibrulju, svome uvaženom sugrađaninu i velikom umjetniku. O Hami Ibrulju prigodne riječi izrekli su njegovi prijatelji, pisac Dragan Marijanović iz Mostara i slikar Zlatko Lukenda iz Ljubuškog, koji je izložbu otvorio.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?