Karikaturist i inovator Ismet Ito Korjenić objavio knjigu "MSM Oporuke"

Korjenićeva umjetnička rekapitulacija životnog puta

07.09.2022.
u 16:12

Poznati karikaturist i inovator Ismet Ito Korjenić (79), Mostarac s adresom u dalekom Sydneyju, gotovo svake godine svrati u svoj rodni grad i tom prigodom priredi neki kulturni događaj, piše Večernji list BiH. Kako ga zbog pandemije COVID-19 nije bilo dvije godine, ovaj nas je put počastio autobiografskim djelom naziva "MSM Oporuke", a koje je predstavio ovoga ljeta u Mostaru.

Autobiografsko djelo

"MSM oporuke" je Korjenićeva treća knjiga, ali njegov prvi prozni rad jer su prve dvije knjige zapravo bile zbirke njegovih karikatura.

Knjiga je Korjenićev umjetnički "amanet", rekapitulacija njegova životnog puta koji se već dulji niz godina odvija na relaciji Mostar - Sydney - Mostar, što se, zapravo, krije i u naslovu knjige. Zbirka je to tekstova o najvažnijim trenucima njegova životnog puta, od rođenja u Mostaru uslijed Drugog svjetskog rata, do statusa prognanika, odnosno žrtve jednog novog rata koji ga je, nakon punih pedeset godina, "preselio" u daleku Australiju.

- Knjiga nije kronološki prikazana. Ona jest autobiografija, ali pisana na jedan poluozbiljan način. Ono, kad se rodiš pa te Englezi bombardiraju, a tvoj grad okupirali Talijani. E, u takvom sam se gradu rodio. Pa onda je došao Informbiro, pa je "stari" otišao na dugo "ljetovanje" da bi se vratio nakon četiri godine... I tako pioniri, prve krpenjače, omladina, zaljubljivanje, vojske, socijalizam - koliko je god bio dobar, bio je i loš, pa prijedlozi za razmišljanje 1968. i ugroženost naroda, sve do nacionalizma, raspada Jugoslavije i početka rata - opisuje autor knjige.

Korjenić je prije rata bio direktor razvoja u Sokolu i, kao inovator, predsjednik Saveza inovatora BiH. Iza njega je 13 patenata samo u Australiji. Rano se počeo baviti karikaturom, a 1965. godine prvu karikaturu objavio je u sarajevskom Oslobođenju. Do početka rata, u gotovo svim novinama na području bivše Jugoslavije objavio je više od 10.000 karikatura kojima je prenosio specifičan mostarski humor. Imao je više od 20 samostalnih i 40-ak kolektivnih izložbi diljem svijeta, a izlagao je od Japana preko Kanade sve do Moskve, Londona, Beča...

Žao mu je, kaže, što Mostar stagnira premda ima sve preduvjete za razvoj, ali za to je potrebna stabilna politička klima. Nitko neće ulagati u nesigurna područja.

Politička klima

- Nema industrije, nema stvaranja nove vrijednosti, a bez toga nema napretka. Nema više ni stručnjaka, odlaze jer moraju, nitko ih ovdje ne treba. U Australiju, konkretno u Sydney, svake godine doseli 50.000 novih stanovnika. Zbog čega? Pa zato što je uređen sustav. Australija je bogata zemlja, ljudi su vrijedni i stalno napreduje. Evo primjer - mi gradimo 30 godina cestu Sarajevo - Mostar 100 kilometara, a u Australiji je izgrađeno 800.000 tisuća kilometara cesta i 40.000 kilometara željezničkih tračnica. Sjetimo se što je Adenauer rekao u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata: "Gradimo ceste. To su naše arterije" - poručuje Korjenić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?