gosti oduševljeni

'Konzulska vremena' vratila Travnik 600 godina u prošlost

Foto: Fena
1/3
03.06.2022.
u 18:02

Današnji događaj upriličen je u okviru manifestacije „Konzulska vremena”, nazvane po jednom od podnaslova Andrićevog romana, i to na dan 3. lipnja, datum prvog pisanog spomena Travnika u povijesnom dokumentu iz 1463. godine.

Travničani, njihovi gosti i veleposlanici nekoliko država danas su imali priliku vidjeti kako je Travnik izgledao prije gotovo 600 godina, u vrijeme radnje romana „Travnička hronika”, nobelovca Ive Andrića.

Današnji događaj upriličen je u okviru manifestacije „Konzulska vremena”, nazvane po jednom od podnaslova Andrićevog romana, i to na dan 3. lipnja, datum prvog pisanog spomena Travnika u povijesnom dokumentu iz 1463. godine.

- Pozvali smo veleposlanike da posjete grad i dožive ga kroz „Travničku hroniku”, upoznaju njegovu kulturu, povijest, tradiciju i znamenitosti. Želimo pokazati kako je izgledao grad u vrijeme radnje Andrićevog romana. Francuska je zemlja partner ove godine, s obzirom na simboliku romana, i činjenicu da je 1807. godine Francuska otvorila generalni konzulat u Travniku, što je bilo prvo stalno diplomatsko predstavništvo u BiH - kazao je viši kustos Memorijalnog muzeja „Rodna kuća Ive Andrića” Enes Škrgo.

Veleposlanica Francuske u BiH Christine Toudic kazala je kako je oduševljena što je realizirana ideja o kojoj je prije nekoliko mjeseci razgovarala s travničkim načelnikom Kenanom Dautovićem.

- Htjeli smo na neki način obilježiti i oživjeti te veze i došli smo na ideju da organiziramo ovu manifestaciju. Ja sam ove godine prva počasna gošća i potrudit ću se razgovarati sa svojim kolegama kako bi oni u budućnosti preuzeli ulogu suorganizatora ovog događaja – kazala je veleposlanica Toudic.

Travnik je danas posjetio i šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Sattler, koji je najavio nova ulaganja u Travnik.

- Nikad ne požalim kad dođem u Travnik, a danas je poseban dan. U BiH nema previše ovakvih gradova koji čuvaju tradiciju, kulturu i naslijeđe koje imaju. EU kontinuirano ulaže u Travnik i nastavit će ulagati. Danas je glavna zvijezda Ivo Andrić jer je ovo njegov grad - kazao je Sattler.

Travnički načelnik Kenan Dautović poručio je kako se Travnik ovakvim događajima želi pokazati europskoj i svjetskoj javnosti.

- Travnik je 144 godina bio glavni grad Bosanskog ajaleta. Htjeli smo napraviti jedan most iz povijesti u sadašnjost i budućnost. Zato smo pozvali veleposlanike koji danas promoviraju kulturu i vrijednosti. Ovo je najbolji način da Travnik otvorimo prema euroatlantske integracijama i da našim građankama i građanima pokažemo što mi to imamo, jer izgradnja ovih standarda nama treba zbog nas a ne zbog Bruxellesa - rekao je Dautović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?