54. Šimićevi susreti

Jozo i Marija izmamili smijeh i pokoju suzu

04.05.2017.
u 09:00

U okviru 54. Šimićevih susreta u grudskoj kinodvorani izvedena je predstava “Gastarbajterski Božić”. Riječ je o dramskom tekstu Mate Matišića, što ga je poznati hrvatski dramski pisac, scenarist i glazbenik, napisao prije 29 godina, kad je imao samo 23 godine. No, ova Matišićeva komedija o dvoje hrvatskih gastarbajtera u Njemačkoj u režiji Zorana Mužića aktualna je i danas.
Smijeh i suze
Joško Ševo i Ankica Dobrić, glumici glumačke družine Histrion iz Zagreba, nasmijali su grudsku publiku. Smijeh i pokoja suza pratili su zgode i nezgode između Joze i Marije, noćnog čuvara i čistačice, u praznom trgovačkom centru u Njemačkoj na Badnju večer.
Marija i Jozo u zreloj dobi iz istog zavičaja čitav su svoj radni vijek proveli zarađujući kruh nasušni u tuđini, sanjaju domovinu i čekaju mirovinu. Komedija nabijana ironijom, sarkazmom i snažnim emocijama ima i elemente melodrame. Jozo sanja plesačicu Lily koja je davno negdje nestala, a onda otkriva da je žena njegovih snova zapravo Marija, Mara, koja je davno napustila posao plesačice. Rađa se ljubav na sam Božić, kao nagrada za sve nedaće što su ih Jozo i Marija doživjeli u tuđini. Marija, Mara, Jozi za ljubav ponovo zapleše kao Lily. Dugo je trajao pljesak uz osmijeh i pokoju suzu oduševljene publike.
Ankica Dobrić kazala nam je kako je na premijeri ove hit-komedije u Zagrebu prije tri mjeseca pustio suzu i sam autor Mate Matišić. Prvo izvođenje ove komedije bilo je 1988. godine pod naslovom “Božićna bajka”, a ulogu Joze igrao i Špiro Guberina, a kao Marija proslavile su se Marija Kohn i Helena Buljan.
Večer Matice hrvatske
Nakon Drinovaca i Gruda 54. Šimićevi susreti stigli su u Mostar. Jučer je program Kulturne srijede bio posvećen djelu A. B. Šimića.
U Kosači je bio upriličen poetski kolaž o djelu A. B. Šimića u izvedbi studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Autor ovog poetskog kolaža je Ivan Volić pod vodstvom prof. Tine Laco. Nastupili su studenti Jelena Skoko, Mia Musić i David Vasilj te pjesnici Pero Pavlović, Grgo Mikulić, Marina Kljajo-Radić, Ivan Vrljić, Snježana Lovrić i Miljenko Stojić. Nazočnima se obratio Ivan Sivrić, predsjednik DHK HB . Nakon poetskog kolaža položeno je cvijeće na spomenik A. B. Šimiću u Mostaru.
Večeras će u grudskoj kinodvorani, s početkom u 19 sati, biti upriličena Večer Matice hrvatske.
U povodu 175. obljetnice utemeljenja ove značajne hrvatske kulturne institucije bit će predstavljena edicija “Stoljeća hrvatske književnosti”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije