KULTURNA SURADNJA

Izložba i konferencija koje su dodatno zbližile umjetnike

akademija_nnn_bih_16102015
17.10.2015.
u 13:54

INTERACADEMIA 2015. nastavak je izložbe "Tri hercegovačke likovne institucije"

Udruga građana "Krug" iz Mostara, u suradnji s likovnim akademijama Široki Brijeg i Trebinje, bila je domaćin projektu InterAcademia 2015. u sklopu kojega je otvorena međunarodna likovna izložba ALU/FLU iz jugoistočne Europe i održana konferencija s dvije panel-diskusije o temi "Institucionalni, zakonski i politički okvir za interkulturnu suradnju u Jugoistočnoj Europi i uloga sveučilišta" i "Postoji li zajednički kulturni okvir u Jugoistočnoj Europi?".

Šest gradova

Projekt InterAcademia 2015. nastavak je projekta 'Izložba tri hercegovačke likovne institucije' održane prije dvije godine s ciljem povezivanja akademija i fakulteta likovnih umjetnosti iz Hercegovine. U radu konferencije sudjelovali su dekani šest akademija (Širokog Brijega, Cetinja, Zagreba, Beograda, Trebinja i Sarajeva), profesori i predstavnici nevladinih i vladinih udruga, predstavnici Gradske uprave i županijskih ministarstava.

- Hercegovina može i zaslužuje biti regija i pokrajina koju će svi njeni stanovnici doživljavati kao svoju i koju neće osjećati kao prijetnju vlastitom nacionalnom, kulturnom ni bilo kojem drugom identitetu. Osim što je projekt InterAcademije značajan u smislu institucionalne suradnje šest akademija, on ima i umjetničku vrijednost što se najbolje oslikalo na ovoj izložbi koja daje uvid u stanje na likovnim scenama u BiH i susjednim zemljama - kazao nam je jedan od organizatora InterAcademije 2015. Ivan Vukoja. Izložbu je u Galeriji kraljice Katarine Kosače otvorio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić ističući kako je ponosan što je Mostar istinski multietnički grad u BiH.

Razvijanje dijaloga

- Želim vam uputiti pozdrave građana Mostara koji podržavaju ovakve inicijative, kao i razvijanje dijaloga. Dijalog je vrlo važan, kao i upoznavanje drugih i drugačijih, a kultura je sigurno univerzalna vrijednost koja nam puno u tome doprinosi", kazao je Bešlić u svome govoru.

Dejan Vanjek, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, istaknuo je kako je Predsjedništvo BiH prepoznalo važnost projekta i izložbe te je u suradnji s Ujedinjenim narodima pokrenulo program "Dijalog za budućnost, promocija suživota i različitosti u BiH" u okviru kojeg se provode spomenuti program i izložba. "Glavni cilj spomenutog programa je stvaranje prostora za dijalog, izgradnju razumijevanja, povjerenja, promocije suživota, kao i poštovanja različitosti. U tom smislu projekt 'InterAcademia 2015.' zorno pokazuje koliki je zapravo potencijal kulture u smislu afirmacije spomenutih ciljeva kako u BiH tako i u regiji", kazao je Vanjek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?