Marinko Jurić za Večernji list govori o 150 godina postojanja Društva

I studenti koji dolaze u Mostar okupljaju se oko HKUD-a "Sv. Ante" Cim

13.05.2022.
u 11:06

Sama pomisao na razdoblje od 150 godina izaziva osjećaj divljenja, a kamoli pisati o nečemu što obilježava takva obljetnica. Upravo to imamo u srcu Hercegovine.

Radi se o HKUD-u "Sveti Ante" Cim koji obilježava stoljeće i pol od osnivanja. U tom povodu Društvo organizira i spektakularni koncert u Kosači, a za Večernji list najavio ga je voditelj Društva Marinko Jurić.

Večernji list: Kako teku pripreme za koncert u povodu 150 godina HKUD-a "Sv. Ante" Cim?

- Pripreme za naš svečani rođendanski koncert krenule su prije pola godine, a ideja da napravimo ovaj veliki, svečani događaj rodila se prije dvije godine, kada su mlađi članovi Društva predlagali da za ovu veliku obljetnicu napravimo i veliki koncert.

Često smo kroz susrete razgovarali o ovom datumu i što ćemo sve napraviti, a onda je taj projekt došao do našeg fra Luke Marića koji je s punim ponosom prihvatio i dao nam svu organizaciju u ruke. Pripreme teku užurbano, koncert će biti popraćen bogatom scenografijom i svjetlosnim efektima, a plesni i pjevački elementi uvježbani su do savršenstva.

Večernji list: Što posebno vrijedi izdvojiti iz povijesti ovog Društva koje je postalo jedno od najpoznatijih u ovoj zemlji?

- Povijest Društva "Sv. Ante" u Mostaru vrlo je zanimljiva. Ali istaknuo bih kako se uvijek prilagođavalo društvenim i socijalnim prilikama - tako je ono bilo ključno u opismenjavanju stanovništva Cima i Ilića, Vrela Radobolje, Rodoča i drugih prostora u svojim počecima jer je to tada bilo najpotrebnije, a kasnije, općim razvojem i modernizacijom unosilo je novitete, sve kako bi bilo u službi običnog čovjeka. A to čini i danas.

Večernji list: Franjevci su Društvu dali poseban identitet, kako na to gledate?

- Tako je, franjevci su sa svojim suradnicima osnovali Društvo - na tim temeljima ponovno ga oživljavaju, a danas unose posebnu energiju. Općenito, važno je znati da su franjevci i onda, ali i danas, najzaslužniji za očuvanje vjere, duhovno-kulturnog identiteta i samobitnosti našeg naroda.

Večernji list: Kako ste zadovoljni radom sekcija jer vidimo da imate više funkcionalnih odjela nego neka poduzeća?

- Naše Društvo ima brojne sekcije, što čini ukupno dvjestotinjak aktivnih članova.

Ovu brojnost možemo zahvaliti samo dobrim i plemenitim osobama koje vode te sekcije pa svi članovi rado dolaze na te sate, bez obzira na to uče li ili se rekreiraju. Kada se prođe pored naših prostorija u večernjim satima preko tjedna, samo se mogu čuti svirka i pjesma, učenje te osjetiti radost i zajedništvo.

Večernji list: Uspjeli ste privući u Društvo praktički cijeli Mostar, pa i studentima koji dođu sa strane često je prva adresa vaš HKUD. Kako to?

- Tako je, članovi Društva nisu samo stanovnici Cima, Ilića i Rudnika već čitavog grada, ali i šire. Studenti koji dolaze studirati u Mostar, kao svoje drugo folklorno društvo rado biraju nas. A mi, kao što smo prema svima dobri domaćini tako smo i njima uvijek na raspolaganju, bez obzira na to treba li napraviti ručak i kolač i donijeti u studentski dom ili se družiti i graditi prijateljstva. Mislim da je u tome tajna uspjeha.

Večernji list: Za kraj, koncert je ovoga petka, pa što biste poručili u povodu 150. rođendana i posebnog "Gradu s ljubavlju" koncerta koji, ovoga puta u proljeće, darujete svomu gradu?

- Moja sreća i ponos zadnjih se mjeseci ne mogu ni s čim usporediti. Sa svojim članovima, ali i u ogromnoj podršci fra Luke Marića i Budimira Bošnjaka, napravili smo nesvakidašnji folklorno-glazbeni koncert, što će biti izvrstan pokazatelj kako Društvo "Sv. Ante" ima čvrst pomladak koji će svojim predanim radom i zalaganjem nastaviti širiti tradiciju Društva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?