65 godina lutkarstva u Mostaru

I kazalište i pozorište proslavit će veliki jubilej

29.09.2017.
u 10:00

Krajem studenoga ove godine Lutkarsko kazalište Mostar proslavit će značajnu obljetnicu - 65 godina svoga postojanja i djelovanja u Gradu Mostaru. Za ovu veliku obljetnicu mostarski lutkari vrše intenzivne pripreme.

Brojna gostovanja

“Kroz nekoliko dana planirano je gostovanje naših dragih kolega iz regije s odličnim lutkarskim predstavama. Uz ovu manifestaciju obilježavanja obljetnice kazališta, planirani su i drugi sadržaji za mališane. Do tada naši se lutkari pripremaju za izvedbu predstave “Bajka o sreći” početkom mjeseca listopada na 18. Lutfestu u Sarajevu, u organizaciji Forum teatra”, priopćili su kazalištarci.

Sezona 2017./2018. u Lutkarskom kazalištu započela je s velikim radovima i rekonstrukcijama. U tijeku je realizacija projekta “Dječji osmijeh”, koji podrazumijeva provođenje mjera energijske učinkovitosti. Intenzivno se izvode građevinsko-zanatski i strojarski radovi. “Sretni smo što će nam ovi radovi omogućiti rad tijekom cijele godine. Svi radovi bi trebali biti završeni do polovice studenoga, kada smo planirali svečano proslaviti 65. rođendan Lutkarskoga kazališta Mostar” - optimistični su članovi Lutkarskog kazališta, čija se dvorana nalazi sa stražnje strane Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača.

Profesionalno lutkarstvo u Mostaru seže u davnu 1952. godinu, kada je osnovano Gradsko pozorište lutaka u obnovljenoj i adaptiranoj židovskoj sinagogi u Brankovcu. Godine 1952.,na dan 15. 11., izvedena je prva premijera, marionetska predstava “Snježana i sedam patuljaka”, u režiji Đorđa Bovana, ujedno i prvog ravnatelja Gradskog pozorišta lutaka.

Dva kazališta - jedan jubilej

Godine 1960. Gradsko pozorište lutaka mijenja naziv u Pozorište lutaka u Mostaru, a od 1962. godine ravnatelj je Antonije Karačić. Procvat i najbolje predstave te mnoštvo nagrada za Pozorište lutaka Mostar se događaju u razdoblju od 1985. do 1992., kada nastaju predstave koje su sudjelovale na mnoštvu međunarodnih lutkarskih festivala. Mostarski lutkari tragediju doživljavaju u ratu, kad zgrada biva porušena, a glumci raspršeni svuda po svijetu. U zgradi u Brankovcu i danas djeluje Pozorište lutaka Mostar, koje će zasebno i na svoj način također obilježiti ovaj značajan jubilej.

Surova mostarska zbilja. Na žalost ili radost (kako se uzme) mostarske djece, koja će, ako ništa, imati raznovrsniju ponudu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?