Galerija 'Zvono'

‘Gojine kćeri’ kipara Nikole Vučkovića

11.03.2017.
u 10:00

Izložba kolaža “Gojine kćeri” akademskog kipara Nikole Vučkovića otvorena je u Galeriji “Zvono”.

Vučković je izložio 14 radova.

Fotografije su iz erotskih časopisa, koje je uvećao i kolažirao, dodajući im male dijelove kojima je prekrivao dijelove tijela jer, po njegovim riječima, ne postoji savršenstvo.

Autor je istaknuo da je seksualnost kod žena lijepa, ali ona koju nam danas nude TV i tabloidi je umjetna ljepota, iza nje je besmislenost, “zavaravani smo tom ljepotom, samim tim je ona lažna”.

Naziv “Gojine kćeri” inspirativan je iz više razloga jer je, kako je Vučković podsjetio, Francisco José de Goya bio revolucionar umjetnosti, poslije njega gotovo ništa u umjetnosti nije bilo originalno.

S obzirom na to da su danas rijetke kolažne izložbe, Vučković je kazao kako se time uporno bavi već 35 godina, a usporedno s tim bavi se i skulpturom.

- Kolaž je danas potpuno nepravedno zapostavljen, na izložbama ga je teško vidjeti. Vjerojatno se umjetnici boje kolaža, stoga je ovo moj odgovor mračnim nazorima današnjeg društva – naglasio je.

Ispod svakog djela je i poruka, koju ovaj akademski umjetnik šalje društvu, a jedna od njih glasi “...otišla sam tiha, ali kao ljeto, a vraćam se kao divna lakoća raja. Imam za hranu i krv...”.

Izložba će biti otvorena trideset dana. Akademski kipar Nikola Vučković živi u Metkoviću i u Širokom Brijegu gdje radi kao redoviti profesor kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru.

On je također i gostujući predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Kolaž je slikarska tehnika koja se sastoji od lijepljenja raznih materijala, papira, kartona, fotografija, novinskih izrezaka i slično. S vremenom se taj pojam po “metonimiji” počeo koristiti za umjetnička djela koje se sastoje od raznih materijala umjesto za samu tehniku. Usvojen je u obrazovnoj praksi i u školama kao rekreativna i nastavna aktivnost. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?