Naslovnica Kultura

Galeriju Aluminij u 2016. posjetilo 5700 gostiju

10. siječnja 2017. u 09:00 0 komentara 2 prikaza

U prošloj godini Galerija Aluminij ostvarila je još jedan poslovni uspjeh s ukupno 18 održanih kulturnih događaja i rekordnih 5700 posjetitelja, priopćeno je iz te galerije. Naime, kako u samostalnoj organizaciji tako i u suradnji s Filozofskim i Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanost Sveučilišta u Mostaru, Maticom hrvatskom Mostar, Maticom hrvatskom Čitluk, Dubrovačkim ljetnim igrama, Galerijom Martino, Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne i drugim kulturnim, umjetničkim i znanstvenim ustanovama, u Galeriji Aluminij održano je devet likovnih izložbi, dva dokumentarističko-povijesna fotografska postava, humanitarna izložba fotografija, predstavljeno je pet knjiga i monografija te upriličena jedna pjesnička večer.

- Svakako su najzvučnije bile samostalne izložbe vrhunskih hrvatskih autora Matka Trebotića i Tihomira Lončara te splitska obiteljska likovna priča Josipa Botterija Dinija, Anamarije i Hrvoja Peruzovića, a i ove smo godine nastavili s razvijanjem prisne suradnje s dubrovačkim likovnim krugom, ugostivši samostalne postave Lukše Peke i Josipa Škerlja. Osobito sam ponosan i na postav stasalog mostarskoga autora mlađega naraštaja Željka Korena, ali i na izložbu kojom smo promovirali rad mlade hercegovačke slikarice vrijedne pozornosti Tamare Grbavac. U drugomu smo dijelu godine i zapjevali s likovno-poetskom pričom o sevdahu srbijanske slikarice Ane Đorđević, a ugostili smo i zapaženoga mladog Dubrovčanina Tonka Tikvešu, osvrnuo se na prošlu godinu Darko Juka, direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija d.d. Mostar.

Osobito zvučnima su najavljene izložbe Josipa Trostmanna (travanj) i Stipe Nobila (rujan), posthumna izložba aktova Frane Primorca (siječanj), hommage Vladi Puljiću (lipanj), velika izložba umjetnina iz Aluminijeva fundusa u povodu 20. obljetnice obnove rada Tvornice (ožujak) te proslava 40 godina stvaranja Marina Topića (studeni).•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.