Izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog "Bruce Dickinson, Live, BKC Sarajevo, 14. prosinca 1994."

Dan kad je heavy metal nadjačao metal iz bombi i šrapnela

23.11.2022.
u 20:57

Prije Brucea Dickinsona u opkoljeno Sarajevo usudila se doći samo folk-heroina Joan Baez, u travnju 1993., a prije nego što je Dickinson prihvatio, poziv je odbio sastav Motorhead. Dickinson, gitarist Alex Dickson, basist Chris Dale i bubnjar Alex Elena bili su informirani o ratu u BiH, ali nisu bili do kraja svjesni kako to uistinu izgleda u Sarajevu, piše Večernji list BiH.

Originalne fotografije

"Stvarno nisam mislio da će nas pustiti da odemo u pravi rat…, ali tamo je bilo mnogo više od pravog rata. Bilo je zastrašujuće", rekao je Dickinson za Kerrang. Bruce je pak upitao jednog od lokalnih glazbenika kako vježbaju u vrijeme kad nema struje. "Vježbamo duhom", glasio je odgovor. "Moj Bože, vjerujem ti", s poštovanjem je odgovorio Dickinson. Dokumentarnu izložbu koja svjedoči o tom vremenu postavio je fotograf Milomir Kovačević Strašni u Bosanskom kulturnom centru pod nazivom "Bruce Dickinson, Live, BKC Sarajevo, 14. prosinca 1994."

Na izložbi, koja će za posjetitelje biti dostupna od 26. studenoga, prvi put su javno izložene originalne fotografije nastale na koncertu koji je britanska heavy metal zvijezda održala u ratnom Sarajevu sredinom prosinca 1994. godine. Autor je izjavio da je taj koncert za njega bio vrlo bitan događaj u ratu te kako je dugo čekao da priredi izložbu fotografija koje je tada napravio.

Direktor BKC-a Jasmin Duraković istaknuo je da je Kovačević fotograf koji, za razliku od mnogih, uvijek strpljivo do kraja isprati svaki događaj koji fotografira. Dodao je da zahvaljujući njegovu fotografskom instinktu, znanju i umijeću danas imamo sve ove fotografije koje su dio važne umjetničke i povijesne arhive.

Publika ima priliku kroz objektiv jednog od najboljih sarajevskih fotografa, koji je u međuvremenu ostvario i impozantnu međunarodnu karijeru, doživjeti dio ozračja koje je te davne 1994. vladalo u Velikoj dvorani BKC-a za vrijeme solo nastupa pjevača legendarnog heavy metal benda Iron Maiden.

Kraj rata

Sam koncert je, prema kazivanjima svjedoka i sudionika događaja (koja su objavljena u filmu "Scream For Me, Sarajevo") bio pun veličanstvene energije između izvođača i publike, a neki će čak naglasiti da je za njih, žitelje tada okruženog Sarajeva, koncert Brucea Dickinsona i njegovih Skunkworksa označio kraj rata. U jednom danu heavy metal je nadjačao metal iz bombi, šrapnela, metaka i gelera. Bio je to posljednji koncert na turneji kojom je promovirao solo album "Balls To Picasso". Dan nakon koncerta Bruce i članovi benda napravili su kratak obilazak grada, tijekom kojeg su posjetili sirotište. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?