175. obljetnica utemeljenja

Četiri ogranka Matice hrvatske u Galeriji sv. Ante predstavila se svojim djelima

20.03.2017.
u 10:00

U povodu 175. obljetnice osnutka Matice hrvatske, ogranci Matice hrvatske u Čitluku, Grudama, Posušju i Sarajevu u Galeriji sv. Ante na Bistriku upriličili su predstavljanje knjiga književnika Mate Grbavca i Slave Antina Bage, desetog broja “Godišnjaka” Ogranka Matice hrvatske u Grudama te otvorili izložbu fotografija Ljube Kovača “Divota krajolika hercegovačkog”. Domaćin ovog susreta u Sarajevu bio je vrijedni fra Petar Perica Vidić koji je ovom prigodom kazao kako ove godine Matica hrvatska, koja je osnovana u Zagrebu, slavi 175 godina postojanja. “To je najstarija kulturna ustanova u Hrvatskoj koja djeluje na ovim prostorima”, naglasio je je fra Perica Vidić, dodajući da je prije 137 godina osnovana Matica hrvatska u Sarajevu i to je najstarija hrvatska kulturna ustanova u ovom gradu. Ovom prigodom prikazan je deseti broj “Godišnjaka” o kojem je biranim riječima govorio Petar Majić, dopredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Grudama. Sve nazočne pozdravio je Blago Kovač, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Posušju, s pozivom domaćinima da se pridruže tradicionalnom druženju ogranaka Matice hrvatske iz Hercegovine sa središnjicom na Blidinju.

Svoja djela predstavili su sami autori Mate Grbavac i Slavo Antin Bago ističući dobru suradnju s Maticom hrvatskom, čiji su i članovi od mladih dana, te plodonosnu suradnju s Ogrankom Matice hrvatske u Čitluku koji je i nakladnik njihovih naslova koje predstavljaju. Ulomak iz predgovora fra Milana Lončara napisan u prigodnom katalogu izložbe Ljube Kovača pročitala je studentica Jelena Jukić. Potom je sam autor uputio nekoliko riječi zahvalnosti domaćinima i ograncima koji mu daju podršku u radu. Izložbu fotografija otvorio je Zvonimir Marić. Nakon kulturnog dijela programa uslijedilo je uručenje prigodnih darova i mali domjenak uz kušanje broćanskih vina i biranih bosanskih specijaliteta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije