MOSTAR

Bogata i uspješna kazališna sezona Hrvatskog narodnog kazališta Mostar

22.07.2022.
u 17:02

Na kraju sezone 2021./2022. HNK Mostar ima 15 živućih predstava. Deset ih je sudjelovalo na raznim festivalima, a devet od deset predstava nagrađeno je s ukupno 49 nagrada

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru imalo je uspješnu i bogatu kazališnu sezonu 2021./2022., u kojoj je, između ostaloga, bilo i pet premijera, piše Večernji list BiH.

Pet premijera

Predstava “Kroz proces 10-6-93” autorice i redateljice Marine Petković Liker tematizira ubojstva osmero djece, 10. lipnja 1993. godine, u Vitezu u središnjoj Bosni koja su poginula na dječjem igralištu od granate ispaljene s položaja Armije RBiH. Redateljica je napravila neobičnu i suvremenu predstavu čija se radnja, po principu mansionske dramaturgije, tzv. dramaturgije stanica, odigrava na različitim prostorima unutar zgrade kazališta. U koprodukciji sa Sarajevskim ratnim teatrom (SARTR) nastala je predstava “Rechnitz - Anđeo uništenja” Elfriede Jelinek, u režiji austrijske redateljice Sabine Mitterecker. Radnja drame bavi se događajem iz 1945. kada je u dvorcu Rechnitz u Austriji počinjen masakr nad 180 Židova na prinudnom radu.

Treća je premijerna izvedba ona “Ženskih razgovora ±1”. Predstava je autorski projekt Dragana Komadine, Biljane Čakić i ansambla predstave prema motivima zbirke eseja “Ženski razgovori” Dušana Radovića. U kazalištu djeluje i Dramski studio mladih koji pohađaju mladi amateri, pod vodstvom glumica i glumaca ansambla HNK Mostar. U ovoj su sezoni imali premijernu izvedbu predstave “Samo… ostaje”, koja je nastala prema četiri dramska teksta s radionice dramskog pisanja HNK Mostar koju je vodio dramaturg i umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina, što je četvrta premijera HNK Mostar. Praizvedba “Zida” peta je premijerna izvedba u ovoj kazališnoj sezoni. Predstava je nastala prema prvonagrađenom dramskom tekstu “Zid” autorice Ružice Aščić s natječaja za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za autore do 35 godina koji je 2020. godine objavilo Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH. Režiju potpisuje Christian Jean-Michel Jalžečić, također izabran na Natječaju HNK Mostar za mlade redatelje. Dorotea Šušak autorica je adaptacije i dramaturginja “Zida”.

I ove je godine, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH, raspisan natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za autore do 35 godina. Osim ovog projekta, održan je i “off” program Jazz u kazalištu, kojim HNK obilježava Međunarodni dan jazza, ove godine nastupom jazz kvarteta Birdland, kao i “off” program Poezija u kazalištu s promocijom zbirke pjesama Marka Tomaša “Skratimo priču za glavu”. Na Svjetski dan kazališta održana je besplatna izvedba kultne predstave “Ajmo na fuka”.

U kazališnoj sezoni 2021./2022. HNK Mostar gostovao je i na zavidnom broju festivala - Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”, 20. Festival BH drame Zenica, 15. Međunarodni festival pozorišta “Zlatna Vila” Prijedor, 41. Pozorišne/kazališne igre u Jajcu, VIII. Festival glumca BiH u Konjicu, Živi FEST, Živinice, 5. međunarodni teatarski festival “Dani Jurislava Korenića” u Sarajevu, Tuzlanski pozorišni dani 2022., 32. Marulićevi dani u Splitu, 9th Bursa International Balkan Countries Theater Festival, 9. Festival glumca BiH, Konjic. Na navedenim festivalima u ovoj sezoni osvojeno je ukupno petnaest nagrada.

Posebno valja istaknuti nagrade na 41. Kazališnim/Pozorišnim igrama BiH u Jajcu, u srpnju ove godine, na kojima je predstava “Kroz proces 10-6-93” osvojila tri najvažnije nagrade: nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju Marini Petković Liker te nagradu za kolektivnu glumačku igru.

Izvedbeni dio sezone zaključen je s dva gostovanja. Jedno je bilo u Srebrenici, gdje se u okviru službenog programa obilježavanja srebreničkog genocida, 10. srpnja 2022. godine, igrala predstava “Anđeo uništenja”, a drugo u Zagrebu, na Ljetnim noćima Teatra EXIT, gdje se, 14. srpnja 2022. godine, odigrala predstava “Ja od jutra nisam stao”. Na samom početku iduće kazališne sezone, 8. rujna 2022. godine, na 3. Međunarodnom pozorišnom festivalu balkanskog kulturnog prostora “Teatar na raskršću” u Nišu HNK Mostar nastupit će s predstavom “Anđeo uništenja”.

49 nagrada

O zaključenju sezone u HNK Mostar ravnatelj Ivan Vukoja izjavio je: - O ozbiljnosti, sustavnosti i uspješnosti našega rada možda ponajbolje svjedoče sljedeće činjenice. Na kraju sezone 2021./2022. Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru ima 15 živućih predstava. Od tih 15 predstava 10 ih je sudjelovalo na raznim domaćim i međunarodnim festivalima, a devet od 10 spomenutih festivalskih predstava nagrađeno je s ukupno 49 nagrada. I sve to sa samo devet članova glumačkog ansambla i u zgradi u kojoj postoji samo Mala scena sa 106 sjedala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?