Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Biti franjevac u komunizmu moglo vas je koštati života

Hercegovci su kao jedno sjeme koje gdje god se posadi, bio to kamen ili lijepa zemlja u Slavoniji, jednako rodi, kazala je Prkačin
14. veljače 2015. u 10:38 3 komentara 606 prikaza
film
Foto: VL FOTO
Pogledajte galeriju 1/2

- Na ulazu u muzej i međunarodni centar žrtava komunizma u Bukureštu piše: ‘Najveći uspjeh komunizma je što je stvorio ljude bez sjećanja’. Ta je činjenica vidljiva u desetljećima sustavnog institucionaliziranja laži i zataškavanja istine o stradanju hrvatskih svećenika, redovnika, redovnica, vjernika, katolika. Bio si u redovničkom habitu? Nosio si svećenički kolar? Katolik si? Ljude su ova pitanja doslovce mogla koštati života - kazala je Ksenija Abramović, producentica dokumentarnog filma ‘Iz mržnje prema vjeri’ koji je u četvrtak premijerno predstavljen u Mostaru, u prepunom Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Povijesne okolnosti

Projekciju filma organizirao je Franjevački samostan u Mostaru, a u povodu 70. obljetnice stradanja hercegovačkih fratara.

Uz Abramović, brojnim posjetiteljima na početku su se obratili i fra Miljenko Šteko, provincijal provincije hercegovačkih franjevaca te prof. dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH. “Povod ovom zločinu bijaše mržnja prema vjeri. Evo nas na satu povijesti, rekao bih zakašnjelom, ali za povijest nikada kasnom. Nisu tek tako partizani nasumice izabrali ubijati fratre. Računali su u svojoj nemoralnoj i bezbožničkoj ideologiji da će kad njih ubiju, narod lako i bez problema pokoriti i okrenuti na svoju stranu. Dobro su znali što su fratri značili ovoj zemlji i narodu, i baš su zato tako postupali”, rekao je Čović

Autorica filma Nada Prkačin u svom obraćanju kazala je kako su Hercegovci kao jedno sjeme koje gdje god se posadi, bio to kamen ili lijepa zemlja u Slavoniji, jednako rodi. Ja sam ponosna što sam dio tog sjemenja”.

Znakoviti broj 66

Tema filma je ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca. Ujedno su prikazane i povijesne okolnosti u kojima se sve to dogodilo. Film sadrži mnoštvo arhivske građe te u njemu nastupaju svjedoci iz tih vremena, povjesničari i oni koji se brinu da istina o komunističkim zločinima prodre u hrvatsko društvo s obje strane granice.

U svibnju 1945. provincijal hercegovačkih franjevaca u provinciji ima 231 fratra na raspolaganju, u svibnju 1945. tek 61, a u svibnju 1946., znakovito, 66. Oni su nastavili živjeti pod komunističkom strahovladom koja ih je progonila i uhićivala tako da je do Domovinskog rata 90-ak hercegovačkih franjevaca okusilo tamničke dane. O pobijenim članovima Božjega puka brinu se povjerenstva u različitim općinama u Herceg Bosni, kao i odjel pri Hrvatskom narodnom saboru BiH čiji je idejni pokretač Vicepostulatura fra “Leo Petrović i 65 subraće”.

Iduće prikazivanje filma dogodit će se u Slavonskom Brodu 24. veljače u 19.15 u Katehetskom centru župe Gospe od brze pomoći. Nakon toga film prelazi i ocean, odlazi u SAD i Kanadu.

  • cobra73:

    Nadam se da će milosrdni Bog biti milostiv prema svim egzekutorima koji su napravili takav neviđeni zločin nad tim nedužnim svećenicima.

  • kolovoz:

    jedno mi nije jasno zasto su danasnji franjevci primili i udomili nedavno za vrijeme predsjednicke kampanje bas ivu josipovica

  • slovenc007:

    Da ali kakvih 100 godina prije ako nisi živijo po franjevačkim zapovjedima isto ti je život bijo u pitanju!