PROJEKT

Korištenje voda i resursa za Imotsko-bekijsko polje

Zlatko Ževrnja
16.06.2013.
u 11:18

Na hrvatskoj strani veličina Imotsko-bekijskog polja iznosi 4400 hektara, a na području općine Grude je još 5100 hektara

Zlatko Ževrnja, novi splitsko-dalmatinski župan i svojedobno najbolji hrvatski gradonačelnik koji je od Dugopolja stvorio gospodarsku oazu, govorio je o Imotsko-bekijskom polju i projektu održivog korištenja voda i vodnih resursa za ovo polje. - Tek sam pet dana u županiji i vidim da je sve dinamično, događaju se važne stvari. Na hrvatskoj strani veličina Imotsko-bekijskog polja iznosi 4400 hektara, a na području općine Grude je još 5100 hektara. Poljoprivredna proizvodnja i sada postoji na području Imotskog, ali nije na zadovoljavajućoj razini jer je iskorištenost ispod 50 posto.

Problem navodnjavanja

Da bi ta razina razvoja bila zadovoljavajuća, najprije se mora riješiti problem navodnjavanja. Ovim projektom potaknut će se razvoj vinogradarstva, voćarstva, proizvodnja povrća i drugih kultura - kazao je Zlatko Ževrtnja novi splitsko-dalmatinski župan za Dalmacijanews i dodao da će se riješiti odvodnja viška vode s polja tijekom kišnih mjeseci, dok će se navodnjavanje riješiti iz Ričičkog jezera koje će se za te potrebe rekonstruirati, na što će se potrošiti dodatnih 150 milijuna kuna.
Ukupna vrijednost prve faze projekta održivog korištenja voda i vodnih resursa za Imotsko-bekijsko polje koja se odnosi na projektu dokumentaciju je 690 tisuća eura. Ona bi se trebala realizirati u roku od dvije godine. Dožupan Ante Šošić rekao je kako su s realizacijom gospodarskih projekata počeli na području Imotskog jer ih je tako vodila pripremljenost projekata.

- Kada je u pitanju razvoj Imotske krajine, tri su referentne točke. Prva je razvoj poslovne zone, druga je projekt Imotsko-bekijskog polja i treće je implementacija tunela “Sveti Ilija” kroz Biokovo za razvoj ruralnog turizma. Tim projektima ćemo značajno utjecati na razvoj Imotske krajine, ne samo ekonomski, nego i demografski - istaknuo je splitsko-dalmatinski dožupan Ante Šošić. Načelnik Gruda Ljubo Grizelj kazao je da mu je iznimna čast biti prvi čovjek Gruda u vrijeme kada počinje realizacija projekta na koji se čekalo više od tri desetljeća. - Ovo je projekt od strateškog značaja. Imotsko-bekijsko polje je jedinstvena gospodarska, zemljopisna i društvena cjelina.

Postoje resursi

Zajednica koja većinu svojih potreba za hranom namiruje iz uvoza, mora postati odgovorna i mora sama početi proizvoditi hranu. Resursi postoje. Ovaj je projekt godinama sanjan i očekivanja naroda u Grudama su velika. Nadaju se da će se taj prostor napokon privesti svrsi razvojem moderne poljoprivrede - poručio je načelnik općine Grude Ljubo Grizelj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?