ISTRAŽIVANJE

Konzumacija voltarena izaziva moždani udar i krvarenja na čiru

lijekovi
VL FOTO
18.09.2010.
u 11:08

Neki od stručnjaka smatraju da je riječ o zastarjelu lijeku koji uopće više ne bi trebao biti na tržištu

Najnovije dansko istraživanje ponovno je aktualiziralo štetnost lijeka voltaren. Ovoga puta ga se povezuje s moždanim udarom. Naime, istraživanje je pokazalo da voltaren povećava rizik od moždanog udara za čak 86 posto. Ta je informacija uznemirila mnoge, pogotovo stručnjake u zemljama gdje se voltaren kupuje slobodno bez recepta, kao što je slučaj u BiH.

Lijek zastario?

Neki od stručnjaka smatraju da je riječ o zastarjelu lijeku koji uopće više ne bi trebao biti na tržištu. Miro Gubeljić, klinički farmakolog u SKB-u Mostar, rekao nam je da se voltaren ipak ne razlikuje puno od ostalih lijekova sličnog djelovanja te da njihova konzumacija može dovesti do određenih komplikacija.

Javljaju se krvarenja

- Nama se javljaju pacijenti kojima zbog uzimanja voltarena npr. prokrvari čir, a naravno postoje i neke druge komplikacije, pa i moždani udar. Pacijentima preporučamo da lijek uzmu nakon obroka kako ne bi došlo do problema koji se najčešće javljaju - rekao nam je Gubeljić. Poznato je da u BiH velik broj građana koristi lijekove za smirenje. Posljednja istraživanja pokazuju da velik broj njih ima placebo učinak, ali su zato komplikacije koje izazivaju - stvarne. - Naravno da imamo pacijenata koji nam se javljaju zbog nuspojava koje izazivaju određeni lijekovi. Građani trebaju biti svjesni da svaki lijek koji uzimaju može izazvati neželjene učinke. Zbog toga se svakako trebaju prije uzimanja lijeka konzultirati sa svojim liječnikom. Svi liječnici opće prakse su upoznati s kontraindikacijama koje izazivaju lijekovi kao što je voltaren - zaključio je Gubeljić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?