Federalne vlasti osiromašuju županije

Županije rade, Sarajevo se gradi

'kresic (1)'
17.07.2014.
u 10:40

Podloga za ukidanje županija je njihovo osiromašivanje

Beograd je u bivšoj Jugoslaviji bio sinonim za mjesto gdje su odlazile devize iz republika, a vraćali su se dinari. ‘Trepče radi, Beograd se gradi’, bio je lajtmotiv pokreta za samostalnošću na Kosovu, a koji su izvikivali radnici tamošnjeg rudnika opet upozoravajući na beogradski centralizam i sustavno osiromašavanje drugih federalnih republika i jugoslavenskih pokrajina. Ustvari, bila je to dominantna politika tadašnjeg srbijanskog unitarizma pod plaštem jugoslavenstva. Identično, i ne s velikim vremenskim odmakom, današnje se Sarajevo ponaša prema ostalim federalnim jedinicama - županijama, a koje su de facto, sastavnice ovoga entiteta kao republike iz bivše Jugoslavije. Federacija BiH, odnosno vlasti u entitetu su se pretvorile u isključivi servis za isisavanje novca koji se stvara u općinama za prebacivanje i financiranje drugih sredina, propalih poduzeća, krpanje rupa u najvećem broju slučajeva na bošnjačkim područjima. Zakon o raspodjeli prihoda koji je donijela Federacija BiH 2006. godine Sarajevo je pozicioniralo poput Beograda te zajedno s drugim zakonima plete mrežu kojim usisava novac drugih područja i onda se s federalne razine, na kojoj apsolutnu većinu imaju bošnjačke političke elite preko transfera odlučuje o daljnjoj distribuciji novca. Uz to, Sarajevo s privilegiranim statusom dobiva dvostruko više novca nego što mu pripada i što realno ostvari. Upravo zbog toga, ne samo većinske hrvatske županije, imaju daleko manje proračune, što pak generira njihova nova zaduživanja, a što pak za posljedicu ima i tvrdnje da su županije neodržive, da ih treba ukinuti... Ovaj zatvoreni krug pokazuje vrlo opasnu igru političkog Sarajeva koje nastoji stisnuti omču oko vrata hrvatskim područjima te i na ovaj način pomoći rješavanju hrvatskog pitanja financijskim iscrpljivanjem, a onda i curenjem iz njihove stoljetne domovine.     

Komentara 12

FA
faxfax
23:04 19.07.2014.

ajd bosnjak odi na avaz pa tamo trazi pravdu medju svojim istomisljenicima..poslije devedesetih i tragedije hrvatskog puka u bih na hr portalima niste dobro dosli.. seri svojima nemoj nama...

H2
hercegovac - 2
13:20 22.07.2014.

Po kojoj osnovi je izglasana raspodjela iz 2006. godine i Sarajevska županija stavljena u povlašteni položaj i na osnovu čega,a to je najveći problem, a drugi problem su Hrvatski predstavnici koji su izglasali bez imalo odgovornosti takvu raspodjelu, pa tražititi izmjenu čista je utopija a posebno onih koji su to izglasali. Dok se ne uvede odgovornost za svoj društveno- politički rad, dešavat će se ovakve stvari koje koštaju cijeli narod, jer se prihvaćaju funkcije po podobnosti u svim strankama a ne po sposobnosti i bez kodeksa odgovornosti za svoj rad, odnosno nerad.

JM
jezero-matica
14:56 18.07.2014.

Tele je vec ostarilo pa je davno postalo bik,vrijeme je da se odbije od sise!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije