07.10.2021. u 09:39

Jesmo li stvorili dvoglavo čudovište? Fotografija koju sam lani uslikao pred Banskim dvorima savršeno ocrtava tajnu sretne zvijezde Andreja Plenkovića: golemi bijeli kombi s natpisom – “Sretna jaja”. Proizvođač tvrdi da su ta jaja hit na tržištu, hranjivija i zdravija od regularnih, ali i 15-ak posto skuplja. Samo najbolje za naše vođe! Naravno, ima i onih koje ni ptičje mlijeko ne bi spasilo. Dok uživo pratimo kako lideri SDP-a i DP-a vrte bubanj revolvera, pa zatim teatralno sami sebi pucaju prvo u stopala, pa u sljepoočnice, možemo samo u nevjerici zuriti kako sreća škropi premijera, kao jato golubova Trg svetog Marka kad pukne grički top točno u podne. Naravno, ima i onih koji će reći da je to ipak malo više od sreće, tvrdeći bez čvrstih dokaza da je oporba izbušena izvana i iznutra. I stvarno, kad se gledaju njegovi samoubilački potezi posljednjih mjeseci, teško je ne pomisliti da je Peđa Grbin neka vrsta Mandžurijskog kandidata poslanog da konačno uništi SDP. Kako to izgleda? Pa, vjerojatno Peđa neoprezno primi poziv s nepoznatog broja. Duboke muške glasnice izbrazdane zloporabom nikotina prozbore: “Čavoglave!”. A Peđa se uključe podsvjesni protokoli pa odmah poskoči: “Niste ni prije!”. Pa zatim sazove sastanke svih najglavnijih odbora, na kojima će zatražiti odluke o izbacivanju trećine članova i polovice esdepeovih zastupnika, kao da saborski zastupnici inače rastu na grani, a prošle godine su posebno dobro rodili. Ove retke dovršavam pred središnjicom SDP-a na Iblerovom trgu, iščekujući još jedan takav “povijesni” sastanak CK, koji bi mogao uroditi lomom ili pak novom burom u čaši vode. Teško da će se to stvarno i dogoditi, no šokantno je već i to da se 18 esdepeovih zastupnika zabavlja s idejom osnivanja posve nove stranke s vlastitim klubom zastupnika koji bi bio drugi najveći u Saboru. SDP 1945. ili SDP 1991., pitanje je sad? Hoće li, dakle, otići pobunjenici ili Grbin? I ima li uopće budućnosti nakon njega? Čini se da je jedini kriterij po kojem su esdepeovci birali svoje vođe taj da novoodabrani bude za glavu viši od prethodnog. Nakon Grbina, jasno, po tim kriterijima nema dalje. Istodobno je dosegnut plafon i novo dno, jer većeg gospodina, pardon druga, majka u Hrvata još nije rodila, bez obzira na ideološki predznak. Sretna jaja još nisu otkrili ni na “desnici”. Tamo se teatralno politički samoubio čovjek koji je prije nekoliko mjeseci bio u idealnoj poziciji postati kingmaker. U nevjerici slušamo tračeve protiv Miroslava Škore koji stižu iz stranke koja se do veljače zvala – Domovinski pokret Miroslava Škore. Tad su promijenili ime, a sad su mu pred nosom promijenili i brave.

Ništa manje čudesne nisu ni strelice iz Škorinih usta protiv stranke koju je sam stvarao i ljudi koje je za svoje prve suradnike sam birao. Da su njegove optužbe bile osnovane, logičan slijed bi bio da on kao lider izbaci njih, umjesto da nervozno baci koplje u trnje. Ovako, birači ne znaju vjeruju li manje njemu ili njima. Dovoljno govori da su DP-ovci novog vođu prisiljeni pozvati izvan vlastite stranke. Ivan Penava doista će imati težak zadatak zaustaviti slobodni pad rejtinga DP-a, a za to će biti neizbježan temeljiti rebranding stranke, možda s potpuno novim imenom. Je li, dakle, došlo vrijeme za potpuni rebranding na “ljevici” i na “desnici”? Ima i nešto utješno za njihove birače. Koliko god se činilo da Plenković može tri godine neometano jedriti do izbora, ovaj lom u DP-u i SDP-u događa se u pravom trenutku, s dovoljno prostora za potpuni zaokret. Što se tiče “ljevice” ključan će biti uspjeh ili neuspjeh Možemo u Zagrebu, koji bi trebali biti okosnica zajedničkog pokušaja preuzimanja kormila Hrvatske, u kojem ovakav SDP može biti samo druga ili treća violina. Što se pak tiče “desnice”, ne smiju uprskati i ponoviti istu grešku. Oni bez HDZ-a ne mogu osvojiti vlast, a vrlo je vjerojatno da HDZ neće moći bez njih, odnosno da Plenkoviću manjinci ovaj put neće biti dovoljni za spas. Sljedeće tri godine obilježit će i strmoglavi pad pučana i kraj njihove dominacije u ključnim državama EU. Birači će njihove politike kazniti širom Europe, a neke od grešaka Merkel kopirao je i Plenković. Jedna od najvećih je pokušaj “squeeze outa” desnice na političku marginu. No, bez tog saveznika, oni više ne mogu samostalno osvojiti vlast, a na scenu se zbog toga vraćaju socijaldemokrati i reformirani komunisti. Paradoksalno, mentalitet birača je takav da što Plenković bude uspješniji u svojim gospodarskim politikama, to će se oni lakše odlučiti da mu na izborima pokažu srednji prst. U takvoj situaciji, Plenković se više neće moći izgovarati na Škorine navodne ucjene. Za birače HDZ-a jednostavno je neprirodno da Plenkoviću Pupovac bude bliži nego Penava. I tu je njegova šansa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?