14.11.2016. u 07:00

Više ništa nije kao prije, Donald Trump je sad predsjednik SAD-a. Jedni su šokirani, drugi samo frapirani, treći konsternirani, četvrti i ostali nemaju ništa protiv konzervativca na čelu Amerike. Milijarder i vlasnik licencije Miss Universe of World postaje Mister Universal of World. Amerikanci ipak nisu dopustili da ih vodi ženska ruka. Žena drži tri stupa svake kuće, ali to pravilo za Bijelu kuću (još) ne vrijedi. Trumpova pobjeda bila je tijesna, a moguće je da su je odlučili glasači koji (i) u Americi razmišljaju slično Muji kad su policajci utvrdili da vozi u alkoholiziranom stanju. Upitaše ga:- Ako ste pijani, zašto niste dali Fati da vozi?

- Ipak nisam toliko pijan - objasni muški šovinist Mujo. No, bit će ipak da je izborna pobjeda Trumpa trijumf neokonzervatizma nad neoliberalizmom. Trumpizacija svijeta širi se filmskom brzinom, a kako će se pobjeda republikanaca u američkoj federaciji odraziti na Republiku Srpsku i Federaciju BiH? Nekada su stari Hercegovci govorili:

- Cili svit je kabanica, a Amerika je kukuljica!

Država triju etniciteta, sastavljenu (ili rastavljenu) na dva entiteta, podsjeća na riječi Amerikanca iz Raosovih i Vrdoljakovih “Prosjaka i sinova”:

- U Americi imaš kokoš, pola pečena, pola varena, a ne rasičena!

Iza Drugog svjetskog rata iz SAD-a stizala je humanitarna pomoć građanima zemalja pogođenih ratom pa su tako u ove krajeve stizala i takozvana Trumanova jaja. Riječ je o jajima u prahu, a ime su dobila po Haryju Trumanu, američkom predsjedniku, čije prezime ima četiri ista početna slova s prezimenom novog prvog čovjeka SAD-a i svijeta (Trump - Truman). Slučajno ili ne, pitanje je SAD. I dok su se jela kapitalistička Trumanova jaja, klicalo se onako socijalistički:

- Dolje kulje i šeširi, neka radni narod živi!

U vrijeme socijalizma znatan postotak Hrvata veselio bi se kad bi u Jadran uplovila Šesta flota, tugovalo su kad je košarkaška reprezentacija SAD-a na Olimpijadi izgubila od reprezentacije SSSR-a. Mnogi su se kasnije malo razočarali u Ameriku. No, stara ljubav ne zaboravlja se tako lako. Prva američka dama Slovenka Melania (rođena u Sloveniji 1970. godine kao Melanija Knavs) Hrvatima je susjeda. Hrvata ima i u Bosni i Hercegovini pa bi i BiH mogla dobro proći ako Melania bude odlučivala nakon izbora koliko je odlučivala o muževoj pobjedi na izborima. Može li bivša dizajnerica i manekenka pomoći u dizajniranju buduće BiH, ili će se samo uraditi kozmetičke promjene. U čemu je iskusna lijepa Slovenka. Valja se uzdati u džentlmenstvo “izvajnog” (izvanjskog) zeta Donalda. Hrvati su još jednom shvatili kako treba znati sa susjedima i - susjedama! Trump je kazao kako će SAD postupati pošteno prema svim nacijama, bh. Hrvati drže ga za riječ. Novi američki predsjednik za njemački “Der Spiegel” kazao je da Hrvati u BiH imaju pravo na političku i teritorijalnu ravnopravnost, federalnu jedinicu sa širokim ovlastima u okviru države BiH. Kaže i da će obnoviti odnose SAD-a i Rusije. Analitičari postavljaju pitanje: kakva će biti geostrateška trampa između Trampa (Trumpa) i Putina i kako će se sve to odraziti na čitav Balkan? Jedni kažu da BiH i Balkan nisu u fokusu politike SAD-a, možda sad Donald Trump “okrene ćurak”. Samo da s Trumpom i BiH ne bude kakvih nesporazuma kao s jednim već bivšim američkim predsjednikom koji je tijekom posjeta BiH poželio uloviti medvjeda. Lovac Mujo upita američkog predsjednika može li trčati pet kilometara.

- Mogu i deset jer džogiram svakog dana.

- Onda nema problema - reče Mujo te s puškama i toljagom krenu duboko u šumu.

Mujo pronađe medu u brlogu, mlatnu ga toljagom po leđima i dadne se u trk s predsjednikom. Medvjed je trčao za njima nekoliko stotina metara, a onda predsjednik stade, nanišani i pogodi medu. Zgranuti Mujo upita: - Što ga upuca, a ja te lijepo k’o čovjeka pit’o možeš li trčati pet kilometara?

- Pa što ima veze, zašto ga ne bi upucao? - čudi se predsjednik. - Pa tko će ga sad vući pet kilometara?! - objasni mu Mujo. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?