25.04.2021. u 09:30

Zar je itko stvarno mislio da će kineski predsjednik Xi Jinping reći da njegova zemlja namjerava zavladati dijelom svijeta ekonomskim pritiscima ili da će ruski predsjednik Putin kazati da je ubojica, kako to kaže američki predsjednik Biden, ili da će Erdoğan priznati da je diktator, kako ga je nazvao talijanski premijer Draghi? Xi je ovog tjedna na kineskom forumu, kopiji sastanka svjetskih ekonomista u Davosu, kazao da Kina želi sačuvati mir u svijetu.

Bez obzira na ekonomski razvoj, Kina, kaže, neće biti hegemonistička. Istodobno, Crna Gora će, zbog kineskog kredita od oko milijarde eura koji joj je dala Export-Import Bank za gradnju autoceste do Beograda, a Podgorica ga ne može vratiti, izgubiti dio teritorija i omogućiti Pekingu ulazak na europsko tržište. Autocesta nije završena, a Podgorica će ustupiti Pekingu dio teritorija na dugogodišnju upotrebu, kao što se to već dogodilo Šri Lanki koja je iz istih razloga na 99 godina morala ustupiti Kini luku Hambantota. Peking već godinama želi prodrijeti na europsko tržište preko luke Trst ili Rijeke, a sada će uspjeti preko Crne Gore. U Hrvatskoj Kinezi sada nastoje dobiti gradnju i upravljanje nizinskom prugom tako što su uputili najjeftiniju ponudu.

Razliku između prave cijene i dumpinga kakav nudi Kina, kineske tvrtke nadoknađuju na drugi način, a to može biti pogubno za zemlju koja im povjerava radove. Putin je u ovotjednom govoru naciji kazao da se nitko nema pravo miješati u unutarnje ruske stvari. U oružanom kraku ruske tajne vojne službe (GRU) djeluje 29.155 osoba, odnosno agenata 007 njegove visosti iz Kremlja s licencom za ubojstvo.

Pojednostavljeno, Putin poručuje da ima pravo i usmrtiti oporbenjaka (Navaljnog) jer je to njegova unutarnja stvar. Erdoğan je tražio od talijanskog premijera da se ispriča (što nije i neće biti učinjeno) pod prijetnjom prekida ugovora o isporuci talijanskih helikoptera, naglasivši da je Italija u povijesti imala diktatore (Mussolinija), a on je izabran na izborima, dok je Draghi imenovan. Zaboravio je da su i Mussolini i Hitler izabrani na izborima. A svu tu trojicu modernih diktatora povezuje i želja da uđu na Balkan...     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?