KOLUMNA FRA IKE SKOKE

Tri Isusove prispodobe

fra Iko Skoko
29.07.2017.
u 07:00

Na sutrašnju, sedamnaestu nedjelju kroz godinu čut ćemo treći dio Isusova govora u prispodobama iz trinaestog poglavlja Matejeva evanđelja. Treći dio sastoji se od tri kratke prispodobe! U sve tri Isus iznosi svoj nauk o kraljevstvu nebeskom.
U prvoj uspoređuje kraljevstvo nebesko s blagom koje je skriveno u polju. Čovjek neki zamijeti kako je skriveno veliko blago na jednoj parceli u polju. Obradovao se pronalasku blaga. Ali parcela u kojoj leži blago nije njegova. On radostan ode promisliti kako legalno doći do tog blaga. Odluči prodati sve što ima te skupiti toliko novca da može kupiti tu parcelu na kojoj je neprocjenjivo blago. Učinio je tako. Sve je riskirao i došao do neizmjernog blaga.
U drugoj kraljevstvo nebesko uspoređuje s biserom. Neki trgovac koji je tragao za biserima pronašao je jedan neizmjerno vrijedan, poseban biser. I on promisli kako će prodati sve što ima te kupiti taj biser. Tako i učini. Sve što je imao prodao je kako bi došao do tog bisera.
Kraljevstvo nebesko je kao neprocjenjivo blago i najvrjedniji biser koji se više ni za što ne prodaje. Ono je nešto toliko vrijedno da čovjeku daruje puninu radosti i smisao življenja. Ali se i čovjek mora potruditi kako bi živio kraljevstvo nebesko već i ovdje.
Treća prispodoba je također iz okruženja Isusovih slušalaca. Njome Isus oslikava svršetak svijeta. Većinu ljudi koji su živjeli uz Genezaretsko jezero činili su ribari. Ribarski život bio im je svakodnevnica. Svaki dan su bacali mreže. Ulov je bio različit. Nikad se ne ulove sve iste ribe. Obično bi mreža bila puna raznovrsnih riba i drugih morskih životinja. Treba ribu odvojiti. Loše izbaciti, a dobre bi bile za gozbu. Ribarsku mrežu valja nakon svakog ulova očistiti i osušiti. Isus kaže kako će nešto slično biti na svršetku svijeta. Bit će zajedno svi ljudi, i pravedni i loši. Anđeli će, poput ribara koji razdvajaju ribe, razdvojiti dobre i zle. Slušatelji odgovaraju s “da” na Isusov upit jesu li razumjeli prispodobe.  
Koliko se mi trudimo oko kraljevstva nebeskog?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?