13.03.2024. u 11:22

Bez obzira na to koliko bili glasni oni koji pokušavaju relativizirati i umanjiti značaj poruke koja je jučer stigla u Bosnu i Hercegovinu iz Bruxellesa, odluka Europske komisije da predloži otvaranje pristupnih pregovora s BiH iznimno je važna za budućnost ove zemlje. Posebno je značajno što dolazi u trenutku kada su unutarnji politički problemi zaprijetili da BiH ponovno gurnu u dublju institucionalnu krizu sa svim posljedicama koje to nosi.

Prihvati li Europsko vijeće stav Komisije i pregovarački proces počne, relaksirat će to i naše unutarnje odnose, stvoriti ambijent da se i neki drugi problemi u zemlji riješe. A mnogo je toga što čeka na dogovor političkih predstavnika, od Izbornog zakona, preko statusa stranaca u Ustavnom sudu BiH, odlaska OHR-a do nekih infrastrukturnih projekata. Bez otpočinjanja pregovora s EU-om pojedini politički akteri u BiH postali bi nervozniji, skloniji verbalnim sukobima i blokadi određenih procesa, posebno na državnoj razini.

Za nadati je se da procesi neće krenuti u tom smjeru jer je aktualna vlast, upravo na europskim uvjetima, pokazala da se može iznaći kompromis kada se istinski želi doći do rješenja. Ne treba zaboraviti i podcijeniti pomoć i potporu prijatelja iz EU-a, a prije svih Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića koji je založio svoju političku i državničku vjerodostojnost lobirajući za početak pristupnih pregovora s BiH.

Dakle, “zeleno svjetlo” za početak pregovora učvrstit će BiH na europskom putu i pomoći relaksiranju unutarnjih odnosa u samoj zemlji. To su kratkotrajni učinci jučerašnje odluke koje bismo brzo trebali vidjeti. Dugoročno gledano, otvaranje pregovora bitno je zbog neizbježnog prihvaćanja europskih zakona, standarda i pravila u svim oblastima. Važno je i što otvaranje pregovora donosi veći, lakši i brži pristup financijskim sredstvima EU-a. Uz standardne fondove EU-a za zemlje kandidatkinje, tu je i nedavno predstavljeni Plan rasta za zapadni Balkan koji bi BiH mogao donijeti milijardu maraka.

Svaka od zemalja kandidatkinja ima posebnu priču i razloge zbog kojih želi što prije biti u članstvu Unije. Bosna i Hercegovina možda ima i najduži popis jakih razloga za ulazak u EU. Uz sve svoje slabosti, Unija ostaje najsigurniji i najpoželjniji okvir za budućnost europskog kontinenta. Promjena globalnih odnosa i stalna previranja u svijetu doveli su manje zemlje u poziciju da više nego ikada ovise o jačim i većim partnerima i saveznicima. U tom globalnom pregrupiranju jasno je da je prirodan i logičan izbor BiH upravo Europska unija.

Mnogo je razloga zbog kojih bi BiH trebala ubrzati ispunjavanje uvjeta za priključenje Uniji, ali jednako tako ne treba podcijeniti ni sve argumente koje EU ima u kompletiranju procesa proširenja. Sve dok je izvan nje, zapadni Balkan je ahilova peta Europske unije.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?