03.05.2024. u 16:07

Njemački profesor psihologije komuniciranja dr. Friedemann Schulz von Thun u knjizi "Kako međusobno razgovaramo 1" ističe: "Samoizražavanje i sućut su vitalne životne potrebe svakog čovjeka."

Čitajući prve stranice Biblije nailazimo na izražavanje sućuti Abrahamu zbog smrti njegove supruge Sare. Sara je umrla u Hebronu (prije se zvao Kirjat Arba, a 36 km udaljen je od Jeruzalema) u Kanaanu. Abraham je bilo žalostan i plakao je za svojom pokojnom ženom. Kad se Abraham pribrao, počeo je razgovarati o Sarinu pokopu. Kao došljak nije imao svoga zemljišta u kanaanskoj zemlji. Zamolio je Hetove sinove da mu prodaju zemljište za Sarinu grobnicu. Hetovi sinovi pristadoše na njegov zahtjev i rekoše mu: "Gospodine, saslušaj nas! Ti si izabranik Božji u našoj sredini. Pokopaj svoju pokojnicu u našem najbiranijem grobu. Nitko od nas neće odbiti groba da mogneš sahraniti svoju pokojnicu" (Post 23,6). Abraham zamoli Hetove sinove da posreduju kod Efrona za zemljište koje je namijenio kupiti za grobnicu. Efron je imao zemljište, poljanu u Makpeli. Pri jednom kraju te poljane bila je špilja. Abraham je zamislio kako bi upravo ta špilja mogla poslužiti za Sarin grob. Želio je platiti Efronu punu cijenu za tu poljanu. Efron je odlučio Abrahamu darovati to zemljište sa špiljom. Ali Abraham inzistira platiti punu cijenu za poljanu. Efron smatra kako je to zemljište vrijedno četiri stotine srebrenika. Abraham mu je isplatio četiri stotine srebrenika. Svjedoci prodaje i kupnje između Efrona i Abrahama bili su svi Hetovi sinovi i vijećnici tog grada. I Abraham pokopa svoju suprugu Saru u špilji na poljani Makpeli nasuprot Mamre (staro svetište u kojem je bio hrast/hrastovi). Ta Efronova poljana i špilja postadoše prvo groblje koje se spominje u Bibliji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?