23.03.2022. u 14:50

Evanđelist Ivan nas izvješćuje kako su Andrija i još jedan učenik – misli se na Ivana evanđelista - pošli za Isusom. Ivan Krstitelj je stajao s dvojicom svojih učenika blizu puta. Kad je Ivan ugledao Isusa kako prolazi, reče svojim učenicima, imajući na umu Izaijine riječi: "Evo Jaganjca Božjega." (Iv 1,36) Ta dvojica njegovih učenika sigurno su ostala začuđena kad su čula Ivanove riječi te pođoše za Isusom. Isus je čuo kako ga slijede. Zaustavio se i upita ih: "Što tražite?" (Iv 1,38) Oni odgovaraju na njegov upit upitom: "Rabbi, gdje boraviš?" (Iv 1,38) Isus ih pozva da pođu za njim i vide gdje boravi. Pošli su i ostali kod njega taj dan. Jedan od te dvojice koja su pošla za Isusom bio je Andrija, brat Šimuna Petra.

Sljedeće jutro braća Andrija i Petar se susretoše. Andrija mu odmah svečano ispriča što se dogodilo dan prije. Susreli i pronašli Mesiju, Pomazanika. Andrija je znao gdje je Isus. Zato odmah pozva i odvede brata Petra Isusu. Isus zna tko je Petar. Obrati mu riječima: "Ti si Šimun, sin Jonin, ti ćeš se zvati Kefa, tj. Stijena." (Iv 1,42)

Dan poslije, prije nego što je Isus pošao u Galileju, susretne Filipa. Pozvao je i njega da ga slijedi. Filip je bio iz Betsaide. Bio je Andrijin i Petrov susjed. Filip susreće Natanaela i poziva ga da dođe Isusu jer je Mesija. A Filip zna da je Isus iz Nazareta, pa i to priopći Natanaelu. Natanael je skeptičan što se tiče Mesije iz Nazareta. On misli kako iz Nazareta ne može ništa dobro doći, a kamoli Mesija kojega toliko dugo iščekuju i imaju od njega velika očekivanja. Isus kad zamijeti kako mu se Natanael približava, počinje s njim pozitivnu komunikaciju. Reče mu odakle ga poznaje. Čak kaže za njega kako je pravi Izraelac i bez lukavštine. Natanaela zanima kako Isus zna tko je on. Isus mu govori gdje ga je primijetio. To je Natanaela iznenadilo jer misli kako ga je mogao fizički vidjeti. Zato odmah prizna i reče Isusu: "Rabi, ti si Sin Božji! Ti si kralj Izraelov." (Iv 1,49) Isus ga pozva da pođe za njim te kako će vidjeti "otvoreno nebo i anđele Božje, gdje uzlaze i silaze nad Sinom Čovječjim" (Iv 1,51). Andrija i Filip, nakon što su sami susreli Isusa, idu naviještati da je on Mesija, Sin Božji i pozivati brata i ostale da dođu k njemu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?