30.03.2022. u 15:55

Kaže se kako je prva Isusova propovijed bila u nazaretskoj sinagogi. Možemo je pročitati u Lukinu Evanđelju 4,14-30. Evanđelist Ivan opisao nam je prvo Isusovo čudo. Evanđelist Ivan voli reći znamenje umjesto čudo. Bilo je to u Kani Galilejskoj. U tom gradiću bila je svadba. Na tu svadbu bila je pozvana Blažena Djevica Marija, a pozvani su bili i Isus i njegovi učenici. Možda je bila svadba nekoga od rodbine Isusove majke. Možda domaćini nisu sve predvidjeli ili je došao veći broj gostiju, ali evanđelist zapisa kako je na toj svadbi nestalo vina. Isusova Majka primijetila je kako je nestalo vina. Htjela je spasiti mladence i domaćina od sramote. Obraća se Isusu, svome sinu, kratko i jasno, ali s molbom: "Nemaju vina!" (Iv 2,3). Isus majci odgovara s dva kratka pitanja: "Što hoćeš ti od mene, ženo?" i "Zar moj čas nije već došao?" (Iv 2,4). Majka je razumjela iz Isusova odgovora da će pomoći. Zato se obraća poslužiteljima na svadbi. Reče im: "Što vam god rekne, učinite!" (Iv 2,5). Na oku svima bilo je šest kamenih posuda koje su bile prazne. Moglo je u njih stati oko 450 l tekućine. Isus nastavlja razgovor s poslužiteljima. Reče im da uliju vode u tih šest posuda. Poslužitelji odmah poslušaše Isusa. Napunili su vodom te posude do vrha. Isus im reče da sada uzimaju iz tih posuda i nose svatovima, počevši od ravnatelja svadbe (starog svata). Voda koju su poslužitelji ulili u šest posuda postala je vino. Čim je ravnatelj okusio novo vino, pozva mladoženju. Pohvali mu vino: "Svatko najprije iznosi dobro vino, a kad se ljudi ponapiju, slabije. Ti si čuvao dobro vino do sada". Mladoženja nije znao što se događa. Učenici su gledali što se događalo te povjerovaše u Isusa.

U KKC 1613. piše: "Crkva pridaje veliku važnost Isusovoj nazočnosti na svadbi u Kani. U tome prepoznaje potvrdu da je ženidba nešto dobro i navještaj da će od sada biti djelotvornim znakom Kristove nazočnosti."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?