16.12.2022. u 14:10

Država je bešćutni gad – poručilo je jučer nekoliko stotina roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom tijekom prosvjeda održanog na Markovu trgu, ispod prozora Vlade Andreja Plenkovića. Nakon 15 godina iščekivanja ključnog zakonskog rješenja koje se dotiče njihovih elementarnih prava, kap je prelila čašu njihova strpljenja nakon što se u javnosti pojavio nacrt prijedloga zakona o osobnoj asistenciji, prema njihovu sudu, kontraproduktivan i loš, stoga su odlučili glasno upozoriti na nedostatak poznavanja materije, ali i nedostatak empatije prema najranjivijima u društvu.

Osim što su predugo čekali da se ovaj zakon pokrene kao sustavna usluga i upozoravali na brojne probleme koje imaju kroz projektno/programsko pružanje ove usluge, kao aktivni sudionici u izradi zakona zgroženi su činjenicom da se njihovi prijedlozi nisu uvažili, a da su konačan nacrt prijedloga zakona vidjeli tek kada je osvanuo u e-savjetovanju. Ovakav način "partnerskog odnosa" pokazao im je da država predstavnike osoba s invaliditetom uključuje u radne skupine samo da bi zadovoljila formu, a ne da bi poslušala konstruktivne prijedloge onih koji žive taj invaliditet.

Takvu grešku vladajuća struktura nije učinila kada je riječ o ljudima koji najbolje razumiju sve njihove nedaće, a riječ je o ratnim vojnim invalidima. Osim što su tijekom donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji uvaženi njihovi brojni prijedlozi, njihova zajamčena prava višestruko su kvalitetnija i izdašnija od civilnih.

No u borbi za svoja prava civilni invalidi jučer su pokazali rijetko viđenu srčanost koju donositelj zakona ne može i ne smije zanemariti. Kao i da im križ na leđima koji nose, u borbi sa svakodnevnim teškoćama i birokracijom, nije dovoljan! U pomno organiziranoj akciji autobusi s roditeljima i djecom s poteškoćama u razvoju pristigli su iz Slavonije i Dalmacije u Zagreb, gorljivo su zastupali svoju djecu, za što su na društvenim mrežama primili silnu podršku. I to ne treba čuditi jer su se svojom borbenošću za prava najranjivijih civilni invalidi pokazali kao zdraviji sloj našeg društva. Naposljetku, čeka se odgovor vladajućih kako civilni invalidi, baš kao nekad ratni vojni invalidi, ne bi bili prisiljeni pravdu tražiti podizanjem vlastitog šatora. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?