31.08.2022. u 07:07

Sv. Pavao (Šaul) prije obraćenja zvao se Savao. Rodio se između 5. i 10. godine poslije Krista u Tarzu cilicijskom. Učitelj mu je bio čuveni Gamaliel I. Pripadao je farizejskoj sljedbi i strogo se pridržavao propisa. Bio je nazočan prilikom kamenovanja sv. Stjepana i slagao se s njegovim umorstvom (Dj 7,58 i 8,1). Obuzela ga je mržnja protiv Isusovih učenika. Nanosio je veliko zlo kršćanima u Jeruzalemu. Zatražio je oko 36. godine poslije Krista od velikog svećenika dopuštenje da može i u Damasku progoniti Isusove učenike te ih dovoditi vezane u Jeruzalem.

Prije ulaska u Damask dogodilo se nešto što će promijeniti njegov život. Od progonitelja Isusovih učenika postat će najveći navjestitelj Radosne vijesti. Taj događaj bio je toliko značajan za prvu Crkvu da se u Djelima apostolskim donosi tri puta: 9, 1-30; 22,4-21 i 26,10-20.

Pred Damaskom, oko podne, obasjala je Savla neka velika svjetlost s neba. Pao je na zemlju. Čuo je glas na hebrejskom koji se njemu osobno obraćao: "Savle, Savle, zašto me progoniš?" (Dj 9,4). Brzo se Savao pribrao i počeo razgovor. Želio je znati čiji je to glas. Zato je upitao: "Tko si ti, Gospodine?" (Dj 9,5). Uslijedio je odmah odgovor: "Ja sam Isus koga ti progoniš. A sad ustani i uđi u grad i tu će ti se kazati što trebaš činiti!" (Dj 9,6). Savao je ostao slijep. Nije mogao sam koračati. Neki iz pratnje su ga uzeli za ruku i uveli u Damask. Bio je smješten u Judinoj kući koja je bila u ulici koja se zvala Prava. Tri dana ostao je slijep te nije mogao jesti ni piti.

Među kršćanima u Damasku bio je poznat Ananija. Njemu se noću ukazao Isus i zatražio da ode potražiti Savla i krstiti ga. Ananija je čuo za Savla. Čuo je za sva zla što je učinio. Pristao je poslušati Isusa i potražiti Savla. Pronašao ga je na adresi koju mu je Isus rekao. Susret Ananije i Savla bijaše dirljiv. Ananija je položio ruke na Savla i rekao: "Brate Savle, poslao me Gospodin Isus, koji ti se ukaza na putu kojim si dolazio da opet vidiš i da se napuniš Duha Svetoga" (Dj 9,17). Ananija ga je krstio. Savao je progledao i nešto pojeo. Savao je upoznao kršćansku zajednicu u Damasku. Počeo je propovijedati u damaškoj sinagogi: Isus je Sin Božji (Dj 9,20). Židovi Damaska ostali su zbunjeni kad su počeli slušati Savlove propovijedi da je Isus Krist. U Damasku Židovi odluče ubiti samog Savla. Zahvaljujući učenicima napustio je Damask noću i otišao u Jeruzalem. Trebalo je vremena apostolima i ostalima da se uvjere kako se njihov progonitelj Savao obratio i postao učenik. Barnaba ga je predstavio apostolima. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?