21.02.2021. u 08:19

Na temelju iskustva iz proteklih mjeseci uviđam da moramo otvoriti raspravu o reformi zdravstva. Središnja točka je ojačati i reorganizirati zdravstvo uvođenjem snažne mreže za pružanje osnovnih usluga, kazao je talijanski premijer Mario Draghi u parlamentu predstavljajući program svoje vlade. Potrebno je sagraditi društvene bolnice, dodao je Draghi ističući kako je danas stan postao osnovno mjesto liječenja zahvaljujući telemedicini i integralnoj kućnoj pomoći.

Društvene bolnice mjesta su na koja se mogu smjestiti bolesnici koji više ne trebaju bolničku skrb, ali još nisu sposobni za odlazak kući, a integralnu kućnu njegu pružaju neprofitne udruge u kojima dobrovoljno rade liječnici i bolničari. Naravno, neki imaju mjesečna primanja, ali ne dobivaju državnu pomoć, već samo dobrovoljne priloge i pet promila od poreza koji plaćaju pojedinci koji toliki iznos mogu usmjeriti u razne udruge i vjerske zajednice. Ta društva volontera treći su stup (prva dva su država i tržište) ekonomije koja se sve više razvija.

Donedavno je bilo nezamislivo da neki bankar govori o društvenim bolnicama i volonterskim udrugama kao važnom ekonomskom faktoru. U Italiji za treći sektor, dakle neprofitne udruge, još manjkaju neke norme, premda od 2016. postoji zakon o njihovu osnivanju i radu pa je Draghi govorio kako je potrebno donijeti sve potrebne zakone za njihovo djelovanje. U Italiji postoje 350.492 udruge volontera (podaci statističkog zavoda iz 2019.) u kojma je zaposleno 844.775 osoba s 5,5 milijuna volontera.

“Danas znamo da se društvo, kako bi napredovalo, ne može temeljiti samo na državi i tržištu. Ima potrebu za trećim sektorom. Ta tri stupa trebaju surađivati i nalaziti načina za adekvatno vladanje”, kazao nam je svojedobno u razgovoru za Obzor profesor Stefan Zamagni, predsjednik Papinske akademije društvenih znanosti i profesor na Sveučilištu u Bologni.

Sada i bankar Draghi, naviknut gledati na profit, govori o neprofitnom sektoru kao važnome za cijelu ekonomiju. Društvo se stvarno mijenja, često toga nismo ni svjesni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?